Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

Луцький районний деканат

«МАМА» – ПЕРШЕ СЛОВО

У будинку культури селища Рокині Луцького деканату районна державна адміністрація провела захід для багатодітних родин. Кілька десятків мам і тат із усього району втішалися піснями і віршиками у виконанні діточок. Утішалися вони і Божим Словом, яке доносив їм декан протоієрей Володимир Присяжнюк. «Християнська сім’я повинна бути маленькою Церквою. Роль же матері в такій громаді неоціненна. Бо зазвичай саме мама навчає діток перших азів православної віри, насамперед вона у сім’ї оберігає вогнище миру і любові», – сказав душпастир.

У заході взяв участь голова районної ради Богдан Прус та інші посадовці.

28 травня 2009 р.
Архієпископ Михаїл освячує запрестольну ікону в храмі с. Городище Луцького райдеканату
ДВА КИВОТИ В ОДНЕ СВЯТО

У день спомину про перенесення мощей чудотворця Миколая, архієпископ Луцький і Волинський Михаїл здійснив архіпастирську візитацію двох парафій Луцького районного деканату.

У Свято-Миколаївському храмі с. Городище-1 цього дня був престольний празник. На цю нагоду громада придбала велику запрестольну ікону Ісуса Христа в яскраво оздобленому кивоті. Владика освятив образ, у співслужінні з районним деканом протоієреєм Володимиром Присяжнюком, священиком Богданом Лисаком та іншим духовенством відслужив Божественну Літургію і промовив проповідь. «Пам’ятаймо слова Святого Письма: „де Дух Господній – там свобода”, тож берімо приклад зі святителя Миколая і борімося проти рабства гріха за свободу», – сказав високопреосвященний.

Відтак архієрей побував у храмі Різдва Пресвятої Богородиці с. Полонка, де почав оновлюватися великий давній образ Миколая Чудотворця. Тут владика теж освятив кивот для цієї реліквії разом із деканом, настоятелем парафії протоієреєм Василем Янчуком та іншими панотцями й звернувся до вірних словами напучення і підбадьорення.

26 травня 2009 р.
Архієпископ Михаїл перед пам’ятним знаком депортованим холмщакам. Світлина прот. Віталія Собка
ВІЧНА ПАМ’ЯТЬ
(оновлено)

Духовенство нашої єпархії взяло участь у заходах з нагоди Дня Перемоги. В обласному центрі архієпископ Луцький і Волинський Михаїл став учасником урочистої ходи від Театрального майдану до міського Меморіалу. Тут після мітингу-реквієму на честь героїв Другої світової війни владика поклав квіти до пам’ятних знаків і відправив заупокійні літії біля центрального обеліска та монумента жертвам депортацій. З архієреєм співслужили канцлер протоієрей Микола Цап, обласний і луцький міський декан протоієрей Іван Семенюк, декан кафедрального собору Святої Трійці протоієрей Микола Нецкар, ректор духовної семінарії протоієрей Ігор Швець, старший капелан єпархії протоієрей Олександр Безкоровайний та інші священнослужителі.

«Бережімо незалежність України в мирі, порозумінні й любові, – закликав присутніх архієпископ Михаїл. – Щоб жертва наших батьків, які поклали своє життя у тій страшній війні, які були депортовані, репресовані людоненависницькими режимами того часу, не була для нас даремною»...

12 травня 2009 р.
КАДРОВІ ЗМІНИ

Протоієрей Володимир ПрисяжнюкУчора архієпископ Луцький і Волинський Михаїл звільнив протоієрея Віктора Пушка від обов’язків луцького районного декана на його прохання та призначив на цю посаду настоятеля парафії Архістратига Михаїла в с. Гірка-Полонка протоієрея Володимира Присяжнюка.

Новопризначеному деканові 35 років. Народився в Почаєві, закінчив Мирогощанський радгосп-технікум, а після служби в армії – Волинську духовну семінарію (ВДС). Митрополитом Луцьким і Волинським Яковом висвячений на диякона (14 жовтня 1998 р.) та священика (17 грудня 2000 р.). З 23 травня 2001 року о. Володимир – настоятель Гіркополонківської парафії. Протягом кількох років був помічником інспектора ВДС та інспектором цього закладу. Відзначений різними церковними нагородами (остання – хрест із прикрасами). Одружений, виховує сина.

08 травня 2009 р.
НА ЧЕСТЬ СЛАВЕТНОГО МЕЦЕНАТА

21 березня 2009 р.

Луцький районний декан протоієрей Віктор ПушкоВ обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олени Пчілки відбулась конференція та літературно-музична композиція до 370-ліття гетьмана Івана Мазепи. Щоправда, рік народження цього видатного діяча вітчизняної історії точно не відомий. Але Священний Синод Київського Патріархату ухвалив відзначати цього року пам’ять Мазепи – славетного мецената нашої Церкви, бо саме на цей рік припадає 300-ліття його упокоєння, що є цілком певним фактом. Тож участь у заході, окрім викладачів і студентів світських навчальних закладів, узяли луцький районний декан протоієрей Віктор Пушко, вихованці Волинської духовної семінарії та її хор (регент Святослав Секлій).

У виступі о. Віктор, поміж іншим, розповів про універсал, яким гетьман проголосив себе опікуном Київської митрополії, та фальшиву анафему, яку наклало Російське Православ’я на І. Мазепу за наказом Петра Першого з політичних мотивів.

21 березня 2009 р.
ЩЕ Й НАЗВИ ВІДПОВІДНІ...

19 лютого 2009 р.

Щойноосвячений хрест на місці майбутнього храму Волинської ікони Божої Матері в с. Богушівка Луцького районного деканату. Світлина архідиякона Миколи КоцяБоголюби, Богушівка – від самих цих назв, що в Луцькому районному деканаті, віє церковністю. Але якщо в першому церква є віддавна, то в другому храму досі не було. Нещодавно, на Трьох святих (Собор вселенських учителів і святителів – Василія Великого, Григорія Богослова та Йоана Золотоустого), архієпископ Луцький і Волинський Михаїл одвідав християн обох цих сіл.

У Свято-Василівській громаді Боголюб (за «совєтів» звалося то Першотравневим, то Радянським) на цей празник із 1990 року – відпустовий день, тож людей до храму прибуває багато. Цього разу архієрей, відправляючи Божественну Літургію з районним деканом протоієреєм Віктором Пушком, іншими священнослужителями, підніс настоятеля боголюбських православних священика Олександра Сеніва у сан протоієрея. Владика також нагородив благословенними грамотами регентку хору Катерину Власову та хор у цілому (до речі, в ньому співає заслужений артист України Петро Савош). Хор славить Бога не тільки на криласі, а й на сцені Будинку культури, як-от цьогоріч на Стрітення. А боголюбський душпастир у свою чергу висловлює щиру вдячність депутатам місцевої ради за...

19 лютого 2009 р.
«...ПРОЩАЄМО ВИНУВАТЦЯМ НАШИМ»

2 грудня 2008 р.

Під час пам’ятної академії, присвяченій 70-річчю руйнування православних храмів на Холмщині та Підляшші польськими шовіністами. Святлина прот. Віталія СобкаДекан кафедрального собору Святої Трійці протоієрей Микола Нецкар, настоятелі парафій Хрестовоздвиженської в Луцьку протоієрей Василь Клочак й Архістратига Михаїла в с. Гірка-Полонка Луцького районного деканату протоієрей Володимир Присяжнюк, вихованці Волинської духовної семінарії взяли участь у пам’ятній академії, присвяченій 70-річчю руйнування православних храмів на Холмщині та Підляшші польськими шовіністами. Захід відбувся в народному домі «Просвіта» обласного центру.

Отець Микола нагадав присутнім про ті страшні події та очолив молитву. Чи не найбільш яскраво прозвучав того вечора «Отче наш». Адже слова «і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим», промовлені всім залом, означають, що ми нічого не забули, але по-християнському простили. Надалі між українським і польським народами...

02 грудня 2008 р.
НЕ ВГАШАЙМО ВОГНЮ!

13 листопада 2008 р.

Храм Великомученика Димитрія Солунського в с. Загаї Луцького районного деканату. Світлина Данила ЗінкевичаДедалі частіше надходять вістки про спорудження церков у малих селах. Навіть не в малих, а в найменших. Зовсім невеликі громади, маючи велике бажання молитися у своєму храмі, зводять доми Божі, не рахуючись ні з часом, ні з силами, ні з грошима. Ось і Димитрівська парафія села Загаї Луцького районного деканату, де всього-на-всього з п’ятдесят дворів, поруч із тимчасовою каплицею воздвигла досить солідну храмину, придбала оригінальний іконостас, усю утвар, пристойно впорядила і саму церкву, і дзвіницю, і подвір’я. На будівництві працювала бригада місцевого сільгосппідприємства ім. Т. Шевченка й чимало селян зокрема.

Тож єпископ Луцький і Волинський Михаїл, прибувши в Загаї, разом з горохівським деканом протоієреєм Андрієм Сидором, настоятелем громади священиком Олегом Корчинським, іншими священнослужителями, освятив престіл і храм, відправив Божественну Літургію і нагородив благословенними грамотами парафію в цілому,  активну мирянку Марію Бондарук, регентку...

13 листопада 2008 р.
ПОКРОВСЬКІ УРОЧИСТОСТІ
(оновлено)

20 жовтня 2008 р.

Під час освяти монумента «Синам єдиної України» у с. Маяки Луцького районного деканатуСвято Покрови Пресвятої Богородиці віддавна особливо шанується українським воїнством. Тож і цього року 14 жовтня було насичено різноманітними подіями, які так чи так стосувалися духовності й війська.

Того дня єпископ Луцький і Волинський Михаїл освятив монумент «Синам єдиної України» у центрі села Маяки (історична назва – Княгинінок) Луцького районного деканату. За радянських часів тут стояв пам’ятник «Воїну-визволителю». Він мав деяку мистецьку вартість, тож його зберегли і доповнили іншими елементами. Таким чином скульптор Ірина Дацюк створила нову композицію. Вона зображає вояка Української повстанської армії та солдата Червоної армії – не як супротивників, а як борців за волю Батьківщини (її у композиції символізує матір з дитятком). Увінчує монумент святий хрест...

20 жовтня 2008 р.
ДОБРИЙ ПРИКЛАД

1 жовтня 2008 р.

Протоієрей Сергій Коць. Світлина Сергія ДубинкиУ храмі Великомученика Пантелеймона Цілителя, що в с. Рованці (Гнідава) Луцького районного деканату вже другий рік є ковчежець із часткою мощей цього святого і відомо чимало одужань після молитов перед нею. Однак настоятель парафії протоієрей Сергій Коць вважає цю реліквію великим духовним скарбом не лише своєї громади, а й усього Божого люду. Він поділився з єпархіальною прес-службою міркуваннями, що священики принаймні Волинської єпархії могли б на певну нагоду брати святиню у свої церкви, до своїх духовних дітей, щоб кожен потребуючий міг доступитися до неї.

Так, наприклад, учинив священик Михайло Мельничук – настоятель маневицької парафії Мучениць Віри, Надії, Любові й Софії. 29 вересня у гнідавському храмі духовенство відслужило молебень із акафістом великомученику і реліквію повезли до Маневич. Там її зустріли вірні на чолі з деканом протоієреєм Андрієм Закидальським і пронесли хресним ходом через селище. Потім у храмі душпастирі відслужили молебень, вечірню з акафістом та оливопомазанням. Наступного дня, на престольний празник, було відправлено водосвяття, Літургію та, як годиться, хресний хід. До...

01 жовтня 2008 р.
81-90  91-100  101-110  111-120  121-130  131-140  141-150  151-160  161-170  171-175
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо