Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

Міжконфесійні контакти

ОБ’ЄДНУВАТИСЬ І ДІЯТИ
(оновлено)

19 березня голова інформаційно-видавничого центру єпархії протоієрей Віталій Собко взяв участь у круглому столі «Гендерна політика: міфи й реалії». Під час заходу, який організувала й провела в малому залі облради громадська організація «Християнський рух за життя», проблему обговорювали священнослужителі різних конфесій, представники влади, громадські діячі та юристи з Луцька і Львова.

Розповідаючи про передумови й сам процес прийняття Волинською обласною радою звернення щодо ставлення до гомосексуалізму та легалізації одностатевих «шлюбів», о. Віталій зазначив, що в Україні діє перший етап реалізації гендерної політики, гіркі плоди якої вже пожинають у країнах Європи і США. Це визнання статевих збочень, як норми людського життя, легалізація одностатевих «подружжів»...

21 березня 2012 р.
Священик Андрій Ротченков. Світлина інформаційної служби єпархії
ЙДЕМО ДАЛІ

Чергове засідання координаційної робочої групи представників Волинської ради Церков та працівників установ освіти відбулось у Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти (ВІППО). Воно мало на меті узгодження організаційних питань викладання предметів духовно-морального спрямування у 2011/2012 н. р. в області, розроблення стратегії на подальшу співпрацю. Київський Патріархат представляв директор Центру християнського виховання дітей і молоді нашої єпархії священик Андрій Ротченков.

Учасники засідання зокрема вирішили, що у школах доречно продовжити викладання за програмами «Християнська етика в українській культурі» для 1–4 класів (Київ, 2006 р.) та «Основи християнської етики» для 5–6 класів (Київ–Острог–Львів, 2007 р.). Також робоча група вважає за необхідне: спільно з ВІППО працювати над професійною підготовкою і підвищенням кваліфікаційної майстерності вчителів основ християнської етики, узгоджувати проведення конференцій з питань розвитку духовності дітей, визначити перелік літературних творів та тем програмового...

30 серпня 2011 р.
Волинська рада Церков пропонує голові облдержадміністрації створити при обласному управлінні освіти і науки спільну робочу групу. Світлина інформаційної служби єпархії
ЗАРАДИ ДУХОВНОСТІ ДІТЕЙ

Чотири роки тому Волинська рада Церков створила робочу групу для вивчення проблем запровадження й викладання у навчальних закладах нашого краю курсу «Основи християнської етики». Протягом кількох років група, до якої ввійшли представники християнських Церков, Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти та громадські діячі, обговорювала актуальні питання зазначеного предмету, ознайомлювалася з навчальними комплексами, опрацьовувала нормативно-правову базу та особливості використання релігійного аспекту в навчальних закладах...

19 квітня 2011 р.
БАЖАЮЧИ ПОРОЗУМІТИСЬ

Учора архієпископ Луцький і Волинський Михаїл взяв участь у зустрічі голови облдержадміністрації Бориса Клімчука з очільниками релігіних організацій нашого краю – членами Волинської ради Церков (ВРЦ). На прохання інформаційної служби єпархії владика повідомив, що пан Борис розповів учасникам зібрання про соціально-економічну ситуацію в області, подякував за міжконфесійний мир, маючи на увазі насамперед православних, попросив релігійних діячів не піддаватися на спокуси втягування релігійних спільнот у політичну боротьбу на місцевих виборах. Щодо останнього владика Михаїл зазначив, що Церква, як і раніше, буде діяти згідно з своїми канонами й відповідно до статуту...

05 жовтня 2010 р.
Почаївська лавра
ОЗНАКИ БРАТЕРСТВА

П’ятдесят прочан із Маневич побували в Почаївській лаврі, колишньому лаврському скиту (тепер монастир Святого Духа) та інших святинях тих місць. Духовно окормлював богомільців настоятель маневицького Троїцького храму священик Михайло Мельничук. На Божій горі він відслужив молебень.

У цій прощі не було б нічого незвичайного, якби не кілька суттєвих деталей: серед прочан були вірні обох Патріархатів, ніхто не чинив перепон священикові й нашим вірянам молитись біля спільноправославних святощів, а перевізник Петро Кондратюк, який поки що не належить до парафіян тих церков, звідки були прочани, зробив для них чималу знижку. Без сумніву, то все ознаки оздоровлення духовної атмосфери в нашому краї, про що ми останнім часом не втомлюємось повідомляти читачам.

23 вересня 2010 р.
ЛИСТ ПАТРІАРХОВІ КИРИЛУ

Є різновид приватних листів, на котрий не поширюється таємниця листування. Це так звані відкриті листи, які хоч і написані від однієї особи до іншої, але їхній зміст важливо донести до якомога більшої кількості читачів.

Павло Вінцукевич, кандидат богословських наук, колишній ректор Волинської духовної семінарії, написав такого листа – «Замах на душу» – Патріархові Московському Кирилові, користуючись приводом його візиту в Україну 20–28 липня 2010 р. Автор зупиняється на трьох аспектах стосунків між Українським і Російським Православ’ям – історичному, канонічному й етичному, коротко аналізуючи кожен із них...

13 серпня 2010 р.
Уп’яте в Рожищі напередодні Страсного тижня відбувся Страсний хресний хід
З ХРЕСТОМ СПАСИТЕЛЯ

Уп’яте в Рожищі напередодні Страсного тижня, 28 березня, відбувся Страсний хресний хід місцевого духівництва на чолі з деканом, предстоятелем парафії Різдва Пресвятої Богородиці протоієреєм Василем Шняком спільно з римо-католицьким духовенством.

Процесія пройшла зі стояннями (зупинками), на яких читались уривки з Євангелія. Також віручі мали змогу прикластися до хреста, в якому вмонтовано часточки саме того древа, на якому був розп’ятий Господь, та мощі перших мучеників християнських.

30 березня 2010 р.
Протоієрей Віталій Собко на засіданні Волинської ради Церков. Світлина Леоніда Максимова
ДІЯТИ РАЗОМ І АКТИВНІШЕ

Сьогодні на черговому засіданні Волинської ради Церков (ВРЦ) виступив представник нашої Церкви протоієрей Віталій Собко. Він нагадав учасникам зібрання, що спільна діяльність конфесій є дуже важливою і потрібною. Очевидно, що об’єднані зусилля різних Церков для вирішення гострих, насамперед морально-етичних проблем ефективніші, краще сприймаються і владою, і суспільством. Однак – повідомив священик – «духовна консисторія Київського Патріархату дещо засмучена тим, що Волинська рада Церков не повністю використовує сприятливих умов для злагодженої праці, не використовує всіх своїх можливостей. Інколи навіть складається враження: якби не традиція проводити щороку благодійний марафон, то ми б не відчували потреби збиратися».

За словами о. Віталія, деякі члени Ради не делегують представників у робочу групу, не виявляють ознак ініціативності. Це при тому, що ніхто не примушує до членства у цьому представницькому органі. Таке ставлення призводить до того, що навіть прийняті Радою Церков пропозиції не...

18 березня 2010 р.
Чергове засідання Волинської ради Церков. Світлина Леоніда Максиомва
ЯК БЛАГОДІЯТИ, ЯК ПОСТИТИ

Сьогодні в облдержадміністрації відбулося чергове засідання Волинської ради Церков (ВРЦ) за участю голови адміністрації Миколи Романюка, заступника облради Бориса Загреви. З благословення архієпископа Луцького і Волинського Михаїла нашу Церкву представляв голова Інформаціно-видавничого центру єпархії протоієрей Віталій Собко.

На засіданні, яке проходило під головуванням Римо-Католицької Церкви, підбили підсумки різдвяного благодійного телерадіомарафону «Бог багатий милосердям». На зібрані кошти (72 731,24 грн) придбано побутову техніку. Її одержали 25 малозабезпечених сімей і родин, де проживають діти-сироти й напівсироти. Благодійникам, спонсорам, співорганізаторам марафону вручено подяки.

Також ВРЦ прийняла Звернення до волинян щодо Великого посту, у якому йдеться про значення цього періоду в духовному зростанні християн. Нагадавши, як треба правильно постити, рада Церков звернулася до місцевої влади та всіх, хто організовує дозвілля, із закликом «не влаштовувати в...

18 березня 2010 р.
СПІВАЙМО! МАЛЮЙМО!

Цього року 10 січня вже вкотре Волинське товариство польської культури імені Еви Фелінської провело фестиваль різдвяних піснеспівів «Гей, колядо!» у стінах луцького римо-католицького собору Апостолів Петра і Павла. Своє мистецтво показали польські, російські, вірменські, чеські, німецькі колядники – мешканці Волинської області. Українські колядки звучали з уст хору Феодосіївського храму Київського Патріархату (регент Оксана Удот).

А 22 січня колядки й щедрівки у виконанні дитячого хору Центру християнського виховання дітей та молоді в Луцьку (художній керівник Тетяна Толочко) прозвучали на щорічних «Різдвяних зустрічах у Музеї волинської ікони».

Цього ж дня тут відбулася виставка різдвяних поштівок студентів-дизайнерів Луцького національного технічного університету. Зокрема, свій доробок представила Ольга Журба, яка співпрацює з «Волинськими єпархіальними відомостями».

26 січня 2010 р.
41-50  51-60  61-70  71-80  81-90  91-100  101-110  111-120  121-130  131-136
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо