Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

Мирянські організації

ДОТИКОМ ДО СЕРЦЯ

Уже 5-й рік поспіль члени Молодіжного православного братства Преподобного Миколи-Святоші, князя Луцького, сповіщають про народження Спасителя авторським вертепом, віншуваннями та колядою в лікарнях Луцька. Цьогоріч завітали до тубдиспансеру, обласного онкодиспансеру та хоспісу.

Алла Бондаренко, одна з учасниць, розповідає: «Ми просто ділились радістю з тими, хто це Різдво не зміг зустрічати вдома, а натомість отримали сльози вдячності – про них-бо не забули. Ми як вміли доклали зусиль, принаймні робили це щиросердечно... Легко посміхатись тим, в кого вдома все гаразд і є родина, і так непросто зазирати в очі тих, хто в самотній немічності насилу підіймає руку...

12 січня 2012 р.
Андрій Бондарчук
ВІТАЄМО!

13 грудня канцлер єпархії протоієрей Микола Цап та настоятель братської Хрестовоздвиженської парафії в Луцьку протоієрей Василь Клочак взяли участь у вечорі-портреті з нагоди 75-річчя народного депутата України першого скликання, голови Волинського крайового братства Святого апостола Андрія Первозваного (Луцького Хрестовоздвиженського) Андрія Бондарчука, що проходив у Палаці культури обласного центру. В заході взяли участь міський голова Микола Романюк, представники обласної та міської рад, громадськості та ЗМІ.

Розпочалась урочистість зі спільної молитви та благословення. З вітальним словом до ювіляра звернувся о. Микола. Він зазначив, що ювіляр не тільки причетний до початків відновлення української державності, а й став ініціатором Андріївських вечорів, на яких збираються кошти для побудови церков, відновлює рідкісні історично-духовні твори та має безліч інших чеснот. Наостанок канцлер вручив панові Андрію патріаршу нагороду – орден Святителя Миколая Чудотворця за відродження й утвердження Київського Патріархату, хор Волинської православної богословської академії привітав іменинника многоліттям.

16 грудня 2011 р.
Відкриття новоствореного Музею історії Луцького Хрестовоздвиженського братства XVII–XXI століть. Світлина інформаційної служби єпархії
ПЕРШИЙ В УКРАЇНІ

27 вересня, на Воздвиження чесного і животворчого хреста Господнього, у приміщенні колишнього братського монастиря в Луцьку освячено новостворений Музей історії Хрестовоздвиженського братства XVII–XXI століть. Це перший в Україні музей братської організації.

Ідею втілило в життя Волинське крайове братство Святого апостола Андрія Первозваного (Луцьке Хрестовоздвиженське), яке очолює народний депутат України першого скликання Андрій Бондарчук, за сприяння обласного краєзнавчого музею (зокрема завідувача відділу давньої історії Олени Бірюліної). Чимало попрацювали дизайнер Микола Слатов, член Братства Валерій Романюк (ремонтні роботи) та багато інших.

Музей створено на науковому образотворчо-документальному матеріалі, творах волинських малярів Олександра Дишка і Володимира Жупанюка. Це, зокрема, портрети середньовічних...

30 вересня 2011 р.
Герб Волинського братства Апостола Андрія Первозваного (Луцького Хрестовоздвиженського)
ВІДКРИВАЄМО МУЗЕЙ

Завтра, на Воздвиження чесного і животворчого хреста Господнього, відбудеться відкриття Музею історії Луцького братства (XVII–XXI ст.) за адресою: Луцьк, вул. Кондзелевича, 5.

О 10.00 розпочнеться святкова Божественна Літургія у Хрестовоздвиженському храмі, яку очолить архієпископ Луцький і Волинський Михаїл, а о 12.00 – освячення музею, нагородження «винуватців» його створення, перша екскурсія та реалізація братської літератури зі штемпелем першого дня.

Волинська духовна консисторія, крайове братство Святого апостола Андрія Первозваного (Луцьке Хрестовоздвиженське), обласний краєзнавчий музей запрошують священнослужителів, мирян, представників громадськості та ЗМІ розділити радість торжества.

26 вересня 2011 р.
НОВЕ КЕРІВНИЦТВО

Минулої неділі молодіжне православне братство Преподобного Миколи-Святоші, князя луцького, обрало нового голову, управу та ревізійну комісію. Як зазначено на сайті Chernectvo.org, очільником організації став Олександр Петрусь, а головою ревізійної комісії – декан монастирів єпархії ігумен Константин (Марченко).

04 березня 2011 р.
Герб Волинського крайового братства Святого апостола Андрія Первозваного (Луцького Хрестовоздвиженського)
БУДЕ НОВИЙ ОСЕРЕДОК

На зборах Волинського крайового братства Святого апостола Андрія Первозваного (Луцького Хрестовоздвиженського) прийнято у члени кандидата історичних наук доцента Центру українознавства Київського національного університету імені Т. Шевченка Михайла Довбищенка. Із Братством п. Михайло співпрацює давно. Він зібрав у столичних архівах документи про нього за 1617–1647 роки, надає допомогу у створенні братського музею, видав книгу «Волинська шляхта у релігійних рухах кінця XVI – першої половини XVII ст.», де висвітлено й діяльність Братства.

Як повідомив інформаційній службі єпархії голова організації Андрій Бондарчук, тепер у Києві є чотири члени Волинського братства: народний депутат України І скликання Олександр Гудима...

13 грудня 2010 р.
Герб Волинського крайового братства Святого апостола Андрія Первозваного (Луцького Хрестовоздвиженського)
БРАТЧИКИ ПРОСЯТЬ ПРО ДОПОМОГУ

Волинське крайове братство Святого апостола Андрія Первозваного (Луцьке Хрестовоздвиженське) з благословіння архієпископа Луцького і Волинського Михаїла звернулося до обласної ради про допомогу в завершенні братського некрополя і музею Братства.

Цьогоріч волинські братчики закінчили ремонт приміщення, де буде Музей історії Братства. Нині першочергове завдання – впорядкування захоронень перших братчиків підземелля церкви, а їм понад 300 років. Торік, щоб очистити крипт, із нього винесли вручну десятки тонн сміття, а останки склали. Тепер планують розпочати другий етап робіт, облагородити територію, щоб уже у цьому році відкрити єдиний Братський Хрестовоздвиженський музей-комплекс...

02 вересня 2010 р.
Молодіжне православне братство Преподобного Миколи-Святоші, князя Луцького. Світлина Ігоря Сацика
ЧАС БРАТЕРСЬКИХ ПОЧУТТІВ

5–6 червня Молодіжне православне братство Преподобного Миколи-Святоші, князя Луцького, відзначало чергову річницю свого заснування, – повідомив сайт Chernectvo.org. Ось уже шість років братчики трудяться на церковній ниві, прагнучи змінити на краще себе і світ, що навколо них. Традиційно всі святкові заходи проводились на території Свято-Миколаївського жидичинського монастиря. Цього разу молоді зібралось вже більше 20 чоловік.

Офіційна, урочиста частина розпочалася пізно ввечері опівнічною та подячним молебнем у скиту Святого Духа. Їх очолив ігумен Константин (Марченко). Після богослужіння з вітальним словом звернувся духівник Братства ієромонах Яків (Мільян). Обидва душпастирі передусім побажали терпіння, єдності й любові до ближніх, адже носячи тягарі ближнього, ми звершуємо Закон Христовий...

08 червня 2010 р.
Герб Волинського братства Апостола Андрія Первозваного (Луцького Хрестовоздвиженського)
МОЛОДІЄ ДРЕВНЄ БРАТСТВО

Волинському крайовому братству Святого апостола Андрія Первозваного (Луцькому Хрестовоздвиженському) вже майже 400 років. Знало Братство періоди розквіту, занепаду, навіть тимчасового припинення діяльності. У 1990-му воно в черговий раз відродилось. Але нині його члени – люди літні. Тому нещодавно Братство на зборах радо вітало поповнення: семеро молодих людей вирішили стати його членами. Разом з іще одним молодиком, який улився в лави трохи раніше, вони утворили молодіжне крило Братства. Цим вони відродили давні статутні положення: колись було «Молоде Братство» як його частина...

20 травня 2010 р.
Молодіжна піша проща, яку організувала Волинська духовна семінарія. Світлина Романа Вонсіцького
ПІШКИ СВЯТИМИ МІСЦЯМИ

Вихованці Волинської духовної семінарії (ВДС), члени братств – Молодіжного православного ім. Миколи-Святоші, князя Луцького, та Апостола Андрія Первозваного (Луцького Хрестовоздвиженського) здійснили піше паломництво до волинських святинь. Прощу, яку благословив архієпископ Луцький і Волинський Михаїл, організував й очолив інспектор з питань місійної діяльності консисторії, економ семінарії протоієрей Юрій Близнюк, долучилися до богомілля проректор Василь Лозовицький, завідувачка регентського відділу Валентина Нідзельська, насельниця луцького монастиря Святителя Василія Великого монахиня Наталія (Кудрянська).

14 травня в нижньому храмі кафедрального собору Святої Трійці ректор ВДС протоієрей Ігор Швець відправив для паломників молебень на початок усякої доброї справи, поблагословив – і вони рушили в путь...

18 травня 2010 р.
1-10  11-20  21-30  31-40  41-50  51-52
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо