Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

Паломництво

Паломництво до Холмської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці. Світлина Леоніда Максимова
ДУЖЕ ДОБРЕ, АЛЕ...

21 вересня, на Різдво Пресвятої Богородиці (Другу Пречисту), за православним календарем – день особливого вшанування чудотворного Холмського образа Діви з Дитятком, однієї з найбільших святинь України-Русі й видатної всехристиянської реліквії. Як і щороку, лучани здійснили хресну ходу до оригіналу знаменитого образа, що перебуває на постійному збереженні в Музеї волинської ікони обласного центру.

Є в Луцьку й невелика дерев’яна церковця на честь Холмської – з копією чудотворної. Але, на переконання її настоятеля протоієрея Михайла Онищука й численних парафіян, особливо холмщаків родом, такі великі святощі достойні значно більшого пошанування. Адже в минулому постійним місцем зберігання цього образа був величний собор у Холмі (нині Республіка Польща). Тож...

23 вересня 2010 р.
Тимчасовий храм у Луцьку, на місці якого постане собор Холмської чудотворної ікони Божої Матері. Світлина Леоніда Максимова
ОСОБЛИВА ПОДІЯ В ЛУЦЬКУ

На Різдво Пресвятої Богородиці (Другу Пречисту) православний люд ушановує Холмський чудотворний образ Діви Марії. Ця велика святиня християнського світу зберігається у Музеї волинської ікони в Луцьку. Є в обласному центрі й невелика дерев’яна церква на честь цієї реліквії (сквер навпроти четвертої гімназії на проспекті Волі, спуск до Центрального парку).

21 вересня архієпископ Луцький і Волинський Михаїл закладе тут перший камінь собору Холмської ікони Божої Матері (після молебню й Літургії, 9.00–12.00), потім – проща до Музею, потому – святковий концерт (поч. о 15.00) і благодійна акція «Частина православного серця – самотній дитині» під час нього...

17 вересня 2010 р.
Тростянецька чудотворна ікона Божої Матері. Світлина інформаційної служби єпархії
ПІША ПРОЩА В ТРОСТЯНЕЦЬ

У неділю перед Успінням Пресвятої Богородиці наша єпархія відзначає свято Тростянецької чудотворної ікони Богоматері «Одигітрія». Щороку торжество посилює піше паломництво, яке проходить від Луцька до с. Тростянець Ківерецького деканату, де в храмі Святої Трійці й перебуває чудодійний образ. Аби взяти участь у прочанській ході цьогоріч, необхідно зголоситися до Юрія Нечипорука за тел. (050) 196-17-71 й прибути на пункт збору – до луцького кафедрального Троїцького собору – 21 серпня, в суботу. 22 серпня в тростянецькій церкві урочисте Богослужіння розпочнеться о 9.00, його очолить архієпископ Луцький і Волинський Михаїл. Духовна консисторія, настоятель парафії священик Сергій Ледвовк запрошують священнослужителів і мирян розділити радість празника.

10 серпня 2010 р.
Паломники нашої єпархії з ієрархами в Свято-Георгіївському монастирі на Козацьких Могилах. Світлина Тамари Ваврищук
ПОМ’ЯНУЛИ КОЗАКІВ

У Неділю всіх українських святих архієпископ Луцький і Волинський Михаїл, паломники з нашої єпархії побували у Свято-Георгіївському монастирі на Козацьких Могилах, долучившись до урочистого Богослужіння та інших заходів, присвячених пам’яті українських козаків та селян, які загинули в битві під Берестечком 1651 року. Божественну Літургію і панахиду під відкритим небом на паперті храму очолив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

08 червня 2010 р.
Молодіжна піша проща, яку організувала Волинська духовна семінарія. Світлина Романа Вонсіцького
ПІШКИ СВЯТИМИ МІСЦЯМИ

Вихованці Волинської духовної семінарії (ВДС), члени братств – Молодіжного православного ім. Миколи-Святоші, князя Луцького, та Апостола Андрія Первозваного (Луцького Хрестовоздвиженського) здійснили піше паломництво до волинських святинь. Прощу, яку благословив архієпископ Луцький і Волинський Михаїл, організував й очолив інспектор з питань місійної діяльності консисторії, економ семінарії протоієрей Юрій Близнюк, долучилися до богомілля проректор Василь Лозовицький, завідувачка регентського відділу Валентина Нідзельська, насельниця луцького монастиря Святителя Василія Великого монахиня Наталія (Кудрянська).

14 травня в нижньому храмі кафедрального собору Святої Трійці ректор ВДС протоієрей Ігор Швець відправив для паломників молебень на початок усякої доброї справи, поблагословив – і вони рушили в путь...

18 травня 2010 р.
Учасники пішої прощі до Почаєва
ДО ПОЧАЄВА – ПІШКИ

Вчетверте 26 волинських богомільців здійснили пішу прощу до почаївських святинь. Цьогоріч у ході взяли участь і четверо священиків: ієреї Михайло Стрільчук, Володимир Курчин, Сергій Лівончук, Валерій Братунь. Серед паломників було четверо дітей віком від 11 до 14 років. Найстаршою у групі була 74-річна ковельчанка, проте вік не став на їй заваді і вона однією з перших дійшла до відпустового місця.

Як сказав організатор паломництва Юрій Нечипорук, «135 кілометрів пройденої дороги, навіть у дощ, ні з чим не можна зрівняти. Адже кожна людина одержує від пішої мандрівки Божу благодать, яка підтримує, надихає, підбадьорює. Кожен відправляється в дорогу з якимись своїми клопотами, переживаннями. Однак по приході додому починаєш розуміти, що життя починає налагоджуватися: хтось знаходить роботу, хтось позбувається психологічних проблем. Найяскравішим підтвердженням Божого промислу було одужання однієї жінки, яка, вкотре здійснивши піше паломництво, позбулася...

03 травня 2010 р.
Тбілісі
ГРУЗИНСЬКИЙ ПРОРИВ

Стараннями паломницької служби єпархії (головна координаторка матінка Лариса Савчук) наші прочани відкрили для себе ще одну сторінку давнього Християнства. Щойно вони повернулися з Грузії. Упродовж тижня богомільці молилися у двадцяти святих місцях Землі Богородиці (так ще називають свою країну грузини). Молитва українською, яку очолював настоятель луцької Благовіщенської парафії священик Микола Савчук, звучала і на вулицях стародавнього Тбілісі, і в найдавніших храмах, збудованих ще починаючи з V століття. Волиняни змогли побувати високо в горах, у важкодоступних місцях, ознайомитися з умовами, в яких плекали православну віру подвижники Благочестя перших століть Християнства...

22 квітня 2010 р.
Кумранські печери. Світлина протоієрея Миколи Цапа
НОВА ПРОЩА ДО НАЙСВЯТІШОГО

Паломницька служба нашої єпархії (головна координаторка Лариса Савчук) знову провела богомілля на Святу Землю. Протягом тижня група прочан відвідала Кану Галилейську, Гефсиманський сад, храм Гробу Господнього та чимало інших святинь Християнства.

Цього разу маршрут паломництва включав і новий об’єкт, де богомільці з Волині ще не бували: знамениті Кумранські печери. Саме тут, у малоприступній пустельній місцевості, у середині минулого століття було знайдено сувої зі старозавітними письменами, які багато в чому прояснили складні питання біблеїстики.

Духовне окормлення прочан цього разу здійснював канцлер Волинської єпархії протоієрей Микола Цап.

26 березня 2010 р.
Всеукраїнська молитва «Під Покровом Божої Матері» в Києві. Світлина прот. Віталія Собка
У КИЄВІ. НА ПОКРОВУ

З нагоди свята Покрови Пресвятої Богородиці учора в столиці на майдані перед собором Святої Софії відправлено всеукраїнську молитву «Під Покровом Божої Матері». Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет разом із єпископатом, духовенством нашої Церкви відслужив молебень з акафістом Пресвятій Богородиці, звернувся до пастви з вітальним словом.

Наша єпархія взяла найактивнішу участь у цій молитовній акції. Під проводом архієпископа Луцького і Волинського Михаїла до Києва прибули 150 священнослужителів, зокрема, канцлер протоієрей Микола Цап, обласний декан протоієрей Іван Семенюк, декан кафедрального собору Святої Трійці протоієрей Микола Нецкар, намісник луцького Замкового монастиря Архангелів ігумен Святополк (Канюка), декани єпархії. Разом із душпастирями в богослужінні взяли участь близько 400 мирян із нашого краю.

15 жовтня 2009 р.
Покрова Божої Матері
«ПІД ПОКРОВОМ БОЖОЇ МАТЕРІ»

З нагоди свята Покрови Пресвятої Богородиці 14 жовтня, о 14.00, у Києві, на майдані перед собором Святої Софії відправлять всеукраїнську молитву «Під Покровом Божої Матері». Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет разом із єпископатом, духовенством нашої Церкви, відслужить молебень з акафістом Божій Матері.

Архієпископ Луцький і Волинський Михаїл закликає православних волинян долучитися до цього важливого богослужіння. Сьогодні владика провів збори деканів єпархії і благословив повідомити настоятелям парафій про святкування в Києві та належно приготуватися до його проведення. З питань організації поїздки віряни можуть зголошуватись до настоятелів парафій, лучани – до паломницької служби (головна координаторка Лариса Савчук) за тел. 71-83-77.

Під час зібрання, в якому також взяли участь канцлер протоієрей Микола Цап, ректор Волинської духовної семінарії протоієрей Ігор Швець, старший капелан єпархії протоієрей Олександр Безкоровайний, розглядалися й інші поточні...

12 жовтня 2009 р.
1-10  11-20  21-30  31-40  41-50  51-60  61-70  71-80  81-82
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо