Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

Паломництво

Волинські паломники біля храму Благовіщення в Назареті. Світлина з архіву Петра Слободяна
НАШІ ЗНОВУ НА СИНАЇ
(оновлено)

Паломницька служба нашої єпархії (головна координаторка Лариса Савчук) 13–23 вересня провела чергову прощу на Святу Землю. Тридцять богомільців з усіх регіонів України побували в найбільших святинях Християнства: у Назареті, Єрусалимі, Вифлеємі, Кані Галілейській, на горі Фавор тощо.

Побували пілігрими і на Синаї у Єгипті. Цього разу – вперше – на цій священній горі пролунала Божественна Літургія українською мовою. Відправу, як і все паломництво, очолили архієпископ Луцький і Волинський Михаїл та єпископ Вінницький і Брацлавський Онуфрій. Причому до Сповіді й Причастя приступили не тільки наші прочани, а й православні араби, богомільці з Росії та інших країн.

09 жовтня 2009 р.
Храм Святої Трійці в с. Тростянець Ківерецького деканату. Світлина Данила Зінкевича
СВЯТОЩІ ДО СВЯТОЩІВ

Старовинний Троїцький храм у с. Тростянець Ківерецького деканату добре відомий на Волині. Тут ще з XVII ст. у каплиці «Божа гора» зберігається чудотворна Тростянецька ікона Богородиці з Дитятком. Це один із паломницьких осередків нашого краю.

Маючи таку реліквію, мешканці Тростянця дещо звикли до повсякчасної присутності святого. Тож настоятель парафії ієромонах Іов (Богуш) як один із засобів піднесення релігійного духу час від часу практикує перебування на парафії й інших святинь. Так, минулої неділі до цього Божого дому прибула ікона з частинкою мощей святого Йоана Хрестителя. Парафіяни молилися на Літургії з молебнем до Предтечі, на акафісті цьому угодникові Божому. Наприкінці дводенного перебування реліквію було внесено до місцевого будинку престарілих.

22 вересня 2009 р.
ДО БОГОМАТЕРІ ХОЛМСЬКОЇ

Холмська чудотворна ікона Божої МатеріСьогодні, у день Різдва Пресвятої Богородиці, з благословення архієпископа Луцького і Волинського Михаїла в Луцьку провели традиційне щорічне паломництво до Холмської чудотворної ікони Богоматері, оригінал якої перебуває у Музеї волинської ікони. За календарем саме 21 вересня Церква вшановує цей образ – одну з найбільших і найдавніших святинь християнського світу.

Після Божественної Літургії в кафедральному соборі Святої Трійці хресний хід рушив до музею. Священнослужителі несли копію чудотворної ікони. На ґанку музею її встановили поряд із оригіналом образа й освятили. Під час відправи акафіста Пресвятій Богородиці духовенство, черниці, семінаристи, віряни, підходили до древньої святині, побожно вшановували цілуванням і складали пожертви на її реставрацію.

Після богослужіння в музеї хресна хода вирушила в парк, що перед гімназією № 4, до щойно спорудженої каплиці (тимчасовго храму) на честь цієї чудотворної ікони. Тут освячену копію холмського образа передали настоятелеві...

21 вересня 2009 р.
Хресний хід у Києві. Світлина прот. Віталія Собка
ТОРЖЕСТВО КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ

28 липня – день рівноапостольного великого князя Володимира і свято Хрещення Руси-України.

У Патріаршому Володимирському соборі відправили Божественну Літургію, після якої відбувся велелюдний хресний хід до Володимирської гірки, де височить пам’ятник хрестителю нашого народу. На чолі з Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом урочиста хода усіх єпископів, близько 1500 священиків, дияконів і 15 тисяч мирян Української Церкви (дані сайта Cerkva.info) пройшла бульваром Шевченка, вулицею Володимирською, повз стіни Софії Київської та Золотоверхої Михайлівської обителі. Протяжністю, кількістю учасників хресний хід перевершив усі попередні церковні заходи в столиці. Під монументом рівноапостольному Володимирові було звершено молебень...

30 липня 2009 р.
СВЯТО МЕДИКІВ – ПО-ХРИСТИЯНСЬКИ
(оновлено)

19 червня на запрошення обласної клінічної лікарні з нагоди Дня медичного працівника архієпископ Луцький і Волинський Михаїл побував на святковому вечорі в Палаці учнівської молоді. Разом із деканом протоієреєм Миколою Нецкаром та іншими священнослужителями Свято-Троїцького собору владика відслужив молебень, привітав головного лікаря Івана Сидора і весь медперсонал зі святом, нагородив благословенними грамотами за активну працю на Божій ниві лікаря Василя Іщука й аптекарку Людмилу Ніколаєву.

Того ж дня в домі «Просвіта» селища Іваничі відбулись урочисті заходи із цієї ж нагоди. Як повідомив прес-службу єпархії протоієрей Василь Мельничук, привітати медиків району прибули декан протоієрей Ярослав Мельничук разом із настоятелем місцевої парафії...

22 червня 2009 р.
На Божій горі біля Почаєва. Світлина прот. Віталія Собка
НА БОЖІЙ ГОРІ

На свято Переполовення П’ятдесятниці, архієпископ Михаїл, священнослужителі й 120 паломників-мирян нашої єпархії взяли участь в урочистій Божественній Літургії на Божій горі, що біля Почаєва, з нагоди відпустового свята на цьому святому місці. Торжество очолив архієпископ Тернопільський і Кременецький Іов. З ним окрім нашого владики співслужили єпископ Тернопільський і Бучацький Нестор, духовенство різних єпархій.

15 травня 2009 р.
СИНАЙСЬКИЙ ПРОРИВ
(оновлено)

Вершина гори Синай (Єгипет). Світлина з архіву Оксани СавкоПрочани Волинської єпархії Київського Патріархату вперше здійснили сходження на гору Синай (Єгипет). За переданням, тут Господь дав Мойсеєві кам’яні скрижалі з викарбуваними 10-ма Заповідями. Підйом на верхів’я проведено під час чергової тижневої прощі на Святу Землю. Він увінчався встановленням на вершині стягів – українського державного та єпархіального.

Гора Синай – це частина Синайського півострова, що виступає в Червоне море. Вершина, на яку щодня сходять тисячі прочан, називається Джебель Муза, тобто арабською – Гора Мойсея. Це другий за висотою пік півострова (2 285 метрів). Він на 224 метри вищий за нашу Говерлу.

Як і інші туристи й паломники, волиняни розпочали сходження на Синай о пів на другу ночі. Групу наших священнослужителів і мирян очолили архієпископи Луцький і Волинський Михаїл та Миколаївський і Богоявленський Володимир...

06 квітня 2009 р.
ДЕСЯТА ПРОЩА

3 листопада 2008 р.

Протоієрей Андрій Мельничук та миряни іваничівської парафії Казанської ікони Божої Матері в Почаєві. Світлина Тетяни МельничукМиряни іваничівської парафії Казанської ікони Божої Матері вдесяте за цей рік провели паломництво до святинь Свято-Успенської почаївської лаври. Організував і очолив цю поїздку, як і всі попередні, настоятель протоієрей Андрій Мельничук.

Клірик парафії протоієрей Василь Мельничук повідомив єпархіальній прес-службі, що за традицією прочани окрім лаври побували й у монастирі Святого Духа, що неподалік Почаєва (колишній лаврський скит), на чернечому кладовищі, джерелі Праведної Анни. На Божій горі було відслужено молебень. Священик ділиться: «Враження від паломництва двоякі. З одного боку, великий трепет перед однією з найбільших святинь Волинського краю, з іншого – розчарування, що й донині відчувається ворожість окремих ченців, які в догоду своїм політичним уподобанням відмовляють у найсвятішому – молитві».

03 листопада 2008 р.
ЗНОВУ НА СВЯТІЙ ЗЕМЛІ

8 жовтня 2008 р.

Земля Обітованна. Світлина єп. Климента (Куща)Паломницька служба нашої єпархії (головна координаторка Лариса Савчук) провела ще одне богомілля по Землі Обітованній. П’ятдесят шість волинян-пілігримів протягом тижня побували у багатьох священних місцях, де було відправлено молебні, а також дві Літургії. Прощу духовно окормлювали два єпископи: Луцький і Волинський Михаїл та Сімферопольський і Кримський Климент.

Отож, молитовні подорожі Святою Землею входять у практику наших парафіян.

08 жовтня 2008 р.
ДОБРИЙ ПРИКЛАД

1 жовтня 2008 р.

Протоієрей Сергій Коць. Світлина Сергія ДубинкиУ храмі Великомученика Пантелеймона Цілителя, що в с. Рованці (Гнідава) Луцького районного деканату вже другий рік є ковчежець із часткою мощей цього святого і відомо чимало одужань після молитов перед нею. Однак настоятель парафії протоієрей Сергій Коць вважає цю реліквію великим духовним скарбом не лише своєї громади, а й усього Божого люду. Він поділився з єпархіальною прес-службою міркуваннями, що священики принаймні Волинської єпархії могли б на певну нагоду брати святиню у свої церкви, до своїх духовних дітей, щоб кожен потребуючий міг доступитися до неї.

Так, наприклад, учинив священик Михайло Мельничук – настоятель маневицької парафії Мучениць Віри, Надії, Любові й Софії. 29 вересня у гнідавському храмі духовенство відслужило молебень із акафістом великомученику і реліквію повезли до Маневич. Там її зустріли вірні на чолі з деканом протоієреєм Андрієм Закидальським і пронесли хресним ходом через селище. Потім у храмі душпастирі відслужили молебень, вечірню з акафістом та оливопомазанням. Наступного дня, на престольний празник, було відправлено водосвяття, Літургію та, як годиться, хресний хід. До...

01 жовтня 2008 р.
1-10  11-20  21-30  31-40  41-50  51-60  61-70  71-80  81-82
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо