Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

Радимо придбати

«Великий покаянний канон святого Андрія Критського та житіє преподобної Марії Єгипетської»
ПУБЛІКАЦІЯ ДО ПОСТУ

Слово «канон», що попервах у греків означало мірильну палицю – щось на зразок нашого дерев’яного метра, згодом набуло нових значень. Одне з них – особливий піснеспів установленої форми, змістом якого є пояснення та прославлення священної особи чи події.

Канони писали багато церковних літераторів, та найславетніший із них – святитель Андрій, архієпископ Критський, який жив у VII–VIII століттях. Його перу належить Великий покаянний канон, що служиться відповідними днями Великого посту: в першу седмицю – частинами, у п’яту – повністю, коли також читається житіє преподобної Марії Єгипетської.

Великий канон так іменується і за обсягом (бо містить 250 тропарів – коротких піснеспівів, тимчасом як інші – зо тридцять), і змістом (бо автор вибрав для нього найвизначніші уривки зі Старого й Нового Заповітів), і висотою думки, і силою її висловлення...

17 лютого 2010 р.
Книга Івана Корсака «Капелан армії УНР»
ТАКИХ КНИЖОК БРАКУЄ

У столичному видавництві «Ярославів вал» щойно вийшла нова книга Івана Корсака – знаного волинського літератора, газетяра і громадського діяча – «Капелан армії УНР». Презентація видання у Луцьку відбулася 14 вересня.

Капелан – це священик, який несе служіння у лікарні, навчальному закладі, в’язниці, війську. Отець Павло Пащевський, про якого йде оповідь, був військовим капеланом. Він із тієї унікальної генерації української інтелігенції, перед якою письменники, журналісти, історики ще у великому боргу.

Головний герой роману провів цікаве й бурхливе життя, віддане нашому народові й нашій Церкві. Працював у Департаменті віросповідань Міністерства внутрішніх справ Української Народної Республіки, у героїчному Першому зимовому поході, поневірявся в таборах міжвоєнної Польщі, і за поляків, і за німців, і за совєтів не припиняв свого служіння. Окрім цієї буремної постаті, у книзі фігурує чимало інших яскравих персонажів – щирих друзів українства та затятих ворогів, героїв та зрадників...

17 вересня 2009 р.
УНІКАЛЬНЕ ВИДАННЯ

18 березня 2009 р.

«Пасії. Страсний хресний хід» – книжка видавничого відділу «Ключі» Волинської єпархії Київського ПатріархатуСьогодні архієпископ Луцький і Волинський Михаїл під час чергової прес-конференції у нижньому храмі кафедрального собору Святої Трійці представив нову, особливу книгу видавничого відділу «Ключі» нашої єпархії «Пасії. Страсний хресний хід». Видання містить чинопослідування (повний виклад) двох православних богослужінь Великого посту – Пасій та Страсного хресного ходу.

Владика Михаїл і завідувачка «Ключів» Юлія Спіріна розповіли представникам ЗМІ, що Пасії – це служба, присвячена передсмертним стражданням Христа, яку в XVII ст. впорядкував святитель Петро Могила. Друга відправа – Страсний хресний хід – новостворене богослужіння, дещо подібне на так звану Хресну дорогу, що її відправляють у Католицькій Церкві. У різних варіантах цю службу звершують і в багатьох православних парафіях, однак у нас до сьогодні вона не була усталена. Тому архієпископ Михаїл благословив роботу групи упорядників, які опрацювали різноманітні тексти за прикладом св. Петра Могили...

18 березня 2009 р.
БОРОТЬБА ТРИВАЄ

8 жовтня 2008 р.

Корсак І. Таємниця святого АрсеніяВийшла друком нова книжка публіциста Івана Корсака «Таємниця святого Арсенія». Волинянина – про волинянина. Бо мученик Арсеній (Мацієвич) родом із Володимира (народився 1697 р.). Вихованець Києво-Могилянської академії, він був просвітником Сибіру, митрополитом Ростовським, видним проповідником свого часу і чи не єдиним із архієреїв, який твердо і непоступливо боронив права Церкви проти утисків самодержавства. У ганебний синодальний період історії РПЦ, коли главою Російського Православ’я вважалася світська особа – монарх, він не побажав присягтися імператриці Єлизаветі як главі Церкви. Коли імператриця Катерина Друга вирішила довершити залежність Церкви від світської влади конфіскацією церковних маєтностей, Арсеній, знов-таки єдиний з усіх єпископів, повстав проти цього.

Його судили, уперше – позбавивши архієрейського сану, удруге – позбавивши чернецтва. Під іменем Андрій Враль утримували в замурованій камері Равельської тюрми.

Але ще за життя й по смерті побожний люд шанував його як святого, тож канонізація нашого земляка була справою часу. Не так давно і УПЦ КП, і РПЦ проголосили Арсенія (Мацієвича) святим...

08 жовтня 2008 р.
1-10  11-20  21-30  31-34
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо