Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ШЕВЧЕНКО І ПАТРІОТИЧНА ГОРДИНЯ
(оновлено)

10 березня 2009 р.

Архієпископ Михаїл виголошує проповідь біля пам’ятника Т. Шевченку в Луцьку. Світлина Данила ЗінкевичаСьогодні, у чергову річницю кончини приснопам’ятного раба Божого Тараса, до монумента Шевченкові у центрі Луцька прийшло чимало людей, щоб «спом’янути незлим тихим словом». Тобто помолитися Господеві за прощення його гріхів й оселення в Царстві Небесному. Панахиду очолив архієпископ Луцький і Волинський Михаїл. У ній взяли участь канцлер протоієрей Микола Цап, обласний декан протоієрей Іван Семенюк, старший капелан єпархії протоієрей Олександр Безкоровайний, священнослужителі кафедрального собору Святої Трійці та міського деканату, викладачі і вихованці Волинської духовної семінарії на чолі з ректором протоієреєм Ігорем Швецем. До Богослужіння долучився також представник УГКЦ єпископ Йосафат.

Владика Михаїл у проповіді наголосив, що зовнішній вияв шани до Кобзаря повинен підкріплюватися внутрішніми змінами у розсвареному українстві. Бо якщо кожен бачить себе більшим патріотом, ніж інші, й поборює тих інших, то в результаті страждає вся українська справа. Високопреосвященний сказав: «Може не бути війни, але така боротьба за мир, що каменя на камені не лишиться. І може бути така розбудова незалежності, що ніякий ворог України гіршого не придумає. Те, що нині коїться між патріотичними силами, є нічим іншим як гординею патріотів. А гордим Бог противиться, як сказано у Святому Письмі. Якщо вже ми любимо Шевченка, то вчинімо за його словом: „Обнімітесь, брати мої. Молю вас. Благаю“».

Такі ж поминальні богослужіння відбулися в інших містах і селах нашого краю. Зокрема, панахиду в парку «Слов’янський» Володимира відправили настоятель парафій Покрови Пресвятої Богородиці в с. П’ятидні і Рівноапостольної княгині Ольги в с. Хрипаличі протоієрей Микола Гінайло та місцеве духовенство.

10 березня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо