Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

УНІКАЛЬНЕ ВИДАННЯ

18 березня 2009 р.

«Пасії. Страсний хресний хід» – книжка видавничого відділу «Ключі» Волинської єпархії Київського ПатріархатуСьогодні архієпископ Луцький і Волинський Михаїл під час чергової прес-конференції у нижньому храмі кафедрального собору Святої Трійці представив нову, особливу книгу видавничого відділу «Ключі» нашої єпархії «Пасії. Страсний хресний хід». Видання містить чинопослідування (повний виклад) двох православних богослужінь Великого посту – Пасій та Страсного хресного ходу.

Владика Михаїл і завідувачка «Ключів» Юлія Спіріна розповіли представникам ЗМІ, що Пасії – це служба, присвячена передсмертним стражданням Христа, яку в XVII ст. впорядкував святитель Петро Могила. Друга відправа – Страсний хресний хід – новостворене богослужіння, дещо подібне на так звану Хресну дорогу, що її відправляють у Католицькій Церкві. У різних варіантах цю службу звершують і в багатьох православних парафіях, однак у нас до сьогодні вона не була усталена. Тому архієпископ Михаїл благословив роботу групи упорядників, які опрацювали різноманітні тексти за прикладом св. Петра Могили.

Під час презентації нової книжки «Пасії. Страсний хресний хід», яку випустив видавничий відділ «Ключі» Волинської єпархії Київського Патріархату. Світлина прот. Віталія СобкаРобота тривала три роки. Упорядники, редактори, богослови, музикознавці вивчили численні джерела, провели теологічні дискусії, консультації з компетентним представником Єрусалимської Православної Церкви. Адже саме в Єрусалимі і православні, й інославні прочани з молитвою, із трепетним благоговінням проходять хресним шляхом Спасителя. Тож було опитано й волинських паломників, які брали участь у цій процесії на Святій Землі.

У такому вигляді текст «Пасій. Страсного хресного ходу» апробували торік у луцькому Троїцькому кафедральному соборі й під час прощі в Єрусалимі та знову внесли чимало змін відповідно до зауважень.

До обох цих служб додано найнеобхідніші пояснення і примітки для священиків та мирян. Адже важливо не тільки те, щоби правилося рідною мовою, а й щоб відправа йшла чітко, була зрозумілою, щоб усі – і священнослужителі, і парафіяни – брали в ній участь усвідомлено.

Під час прес-конференції було наголошено, що цю книжку можна використовувати не тільки у храмах, а й удома: домашнє читання євангельських уривків, молитов (і не лиш у Великий піст) душекорисне для кожного вірянина, особливо коли людина страждає, хворіє, у тузі чи відчаї, коли потрібно пробуджувати совість до покаяння, милосердя, любові до ворогів, коли важко нести свій життєвий хрест.

До речі, у виданні є нотний додаток з кількома найпоширенішими страсними піснями, що теж фахово опрацьовані.

Книжку «Пасії. Страсний хресний хід» можна придбати у храмах та церковних крамницях і молитися на цих великопісних службах кожен зі своїм примірником.

18 березня 2009 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо