Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ДУЖЕ НАСИЧЕНИЙ НОМЕР

Газета «Волинські єпархіальні відомості»І то насичений добірними матеріалами. У цьому Ви переконаєтесь, перегорнувши травневе число нашої газети.

Уривки з проповіді Патріарха Філарета, свого часу виголошеної в кафедральному храмі нашої єпархії, подано під заголовком «Це – Божественна правда». У ній ідеться про те, як Святий Дух діє в Церкві од Його зішестя до наших днів. Казання проілюстровано іконою «Зішестя Святого Духа» ХVIII ст. з с. Перванче і розповіддю про неї реставраторки Лариси Обухович.

Кожен народ має свій головний храм, а часто і свою головну ікону – символ і благочестя, й національного згуртування. Наприклад, для поляків це «Матка Боска Ченстоховска», для росіян – Казанська Богородиця, свято якої відзначається на державному рівні як День національної єдності. Автор рубрики «З церковного календаря» Віктор Гребенюк пропонує відзначати таким чином день ікони Божої Матері «Нерушима Стіна» (більш відома як Київська Оранта). Цього року, до речі, – 960 літ із часу її освячення.

Нерідко парафіяни бувають незадоволені діями свого священика, справжніми чи лише гаданими його провинами. Часом навіть якась найменша підозра збурює мир у громаді. Правдолюбці готові одразу змістити настоятеля чи писати прямо до Патріарха. Отець Андрій Ротченков у дописі «Не осуджуй священика» бажає остудити гарячі голови і розповідає про встановлений у Новому Заповіті порядок вирішення парафіяльних спорів.

Не всі ікони пишуться строго канонічно, деякі, як-от у цього автора, мають нетрадиційні елементи. Це стало причиною неприйняття його творчості ультраконсерваторами чи просто заздрісниками. Про це розповідає Андрій Гнатюк у статті «Хрест Володимира Жупанюка».

Ми знаємо, що Миколай буває весняним, а буває зимовим. Той, що зимовий, приносить дарунки. Такий собі рожевощокий дідок. А яким він був у житті, не на іконах? Допис Андрія Гнатюка так і зветься – «Справжній Миколай».

У сорок четвертому йому наказали зарядити гармату, навести на головний собор Волині й вигукнути «Огонь!» Та він не міг знищити церкви. Тепер Володимир Єщенко живе в Луцьку. «Рятівник святині» – це інтерв’ю Володимира Лиса з колишнім фронтовиком.

У номері вміщено три листи читачів. Отець Володимир Пиріг ділиться думками про роль матері-християнки («Відблиск Божої любові»), протоієрей Михайло Бучак – про те, як важливо змиритися з волею Господа («Смирення»), а мирянка Леоніда Бадивська розповіла про відновлення молебнів на полях за майбутній урожай («Юрій на поріг весну приволік»).

21 травня 2009 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо