Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ ПЕРВОІЄРАРХА

Прес-конференція Патріарха Філарета. Світлина Леоніда Максимова

Вчора у рамках візиту до Луцька Патріарх Київський і всієї Руси-України зустрівся з волинськими журналістами, привітав їх зі святом Трійці, висловивши задоволення тим, що кожного року цього дня має змогу відвідувати наш край.

Відповідаючи на запитання про ставлення Київського Патріархату до приїзду російського Патріарха Кирила в Україну, Його Святість зазначив, що цей візит можна привітати лише в тому разі, коли він сприятиме утворенню єдиної Помісної Української Православної Церкви. «Якби Предстоятель РПЦ їхав у нашу країну тільки до своєї пастви, то це б не викликало заперечень. Але він прибуває сюди, заявляючи, що не є іноземцем для України. Тобто виходить, що для нього наша країна не є незалежною державою». Для Патріарха Кирила Київ – південна столиця «русского Православия», а не українського. Тому ми розцінюємо це, як зазіхання на нашу Помісну Церкву.

На запитання, чи добре це, що в часи кризи побільшало людей у церквах («як тривога, то й до Бога»), владика Філарет відповів: нинішня криза є наслідком людських гріхів та водночас засобом для навернення від них. Тож нічого дивного, що каянників нині побільшало.

Напередодні Патріарх освятив хреста на місці майбутнього храму Холмської чудотворної ікони Божої Матері. Оскільки міська влада виділила ділянку для будівництва на межі колишнього цвинтаря (щоправда, вже кілька десятиліть тут зеленіє сквер), журналісти поцікавилися, чи нема у цьому порушення церковних канонів. «Ні, – відповів Первоієрарх, – бо в перші століття християни проводили свої служіння на могилах, у катакомбах. Та й надалі зведення нових церков на місці знесених кладовищ є звичайною практикою. Коли цей храм буде споруджено, у ньому лунатимуть молитви за тих, хто був похований на цьому місці».

На запитання, чому часто церковними відзнаками нагороджують не простих парафіян, а керівництво державних інституцій, причім людей не завжди достойних, Його Святість сказав: «Нагороджуємо тих посадовців, які сприяють розбудові нашої Церкви, наприклад, щодо зведення храмів. Якщо трапляються серед них і люди негідні, то це на совісті тих, хто не виправдав високої честі».

09 червня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо