Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

НАСАМПЕРЕД – ПРО СВОЄ
(оновлено)

Під час освячення хреста і місця під будівництво каплиці Волинської ікони Божої Матері в Луцьку. Світлина Леоніда Максимова

Старші лучани ще пам’ятають каплицю на честь Іверської ікони Божої Матері, що з 1894 року стояла на теперішній вулиці Лесі Українки. Пам’ятають, бо за Польщі тут проходили молебні перед початком навчального року, сюди заходили дорогою, щоб помолитися. Цим святим місцем опікувалося православне Чеснохресне братство. Та за радянських часів, у 1961 році, каплицю було знесено, а в нововпорядженому сквері поставлено погруддя комуністичному діячеві.

Не раз на патріотичних зібраннях, у пресі ще від кінця 80-х порушували питання про віднову каплиці. На місці зруйнованого Божого дому було встановлено пам’ятний хрест. І ось тепер група ініціаторів, зокрема депутат міської ради Любов Ганейчук, узялася за діло. Архієпископ Луцький і Волинський Михаїл, духовна консисторія гаряче підтримали цей почин.

17 жовтня високопреосвященний освятив хрест і місце під будівництво каплиці Волинської ікони Божої Матері у цьому сквері. З архієреєм співслужили канцлер протоієрей Микола Цап, декан кафедрального Троїцького собору протоієрей Микола Нецькар, старший капелан єпархії протоієрей Олександр Безкоровайний, священнослужителі собору Святої Трійці та Луцького міського деканату.

Чому ж відроджувана каплиця матиме іншу назву? Владика відповів на це так: «Усякий образ Матінки Божої прославляє Її та слугує для нашої молитви. Але кожному народові, кожному краю мусять бути ближчими свої реліквії. На жаль, за імперських часів і держава, і Церква насаджували переважно набутки російського Православ’я. Тож волиняни краще знають, наприклад, святих Серафима Саровського чи Сергія Радонезького (а це справді великі угодники Божі), ніж волинських святих. Знають, коли день Казанської ікони Богородиці (а це справді видатна святиня), але рідко хто знає, коли день ікони Волинської. У нашій єпархії нема жодного храму на честь Волинської ікони! Тому ця каплиця нехай буде першою. А Іверський образ хай більше вшановують православні Грузії (Іверія – давня назва цієї країни), звідки він походить, Росії, бо в Москві знаходится його шанована копія, тощо».

Волинська ікона Божої Матері (XIV ст.) довгий час перебувала в Покровському храмі Луцька. У 1962 році її було забрано на реставрацію, тепер образ експонується у Національному художньому музеї України в Києві (ним розпочинається експозиція).

Паломницька служба нашої єпархії планує внести відвідання цієї реліквії до програми прощ. Останніми роками волиняни порушують питання про повернення святині у наш край на постійне експонування в Музеї волинської ікони в обласному центрі.

20 жовтня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо