Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

СОБОР ВОЛИНСЬКИХ СВЯТИХ

Під час відправи Божественної Літургії і молебня у кафедральному соборі Святої Трійці з нагоди свята Собор волинських святих і актового дня Волинської духовної семінарії. Світлина прот. Віталія Собка

Православний календар містить чимало днів прослави тих угодників Божих, життя яких пов’язано з історичною Волинню (тобто теперішніми Волинською, Рівненською, Житомирською областями, частиною Тернопільщини, Брестської області нинішньої Білорусі та іншими прилеглими землями). А 23 жовтня наша Церква відзначає свято Собор волинських святих, тобто день їх спільної прослави.

За багаторічною традицією цього дня у луцькому кафедральному соборі Святої Трійці відправляють урочисте Богослужіння, а Волинська духовна семінарія (ВДС) проводить захід, що йменується актовим днем, або ж урочистою академією.

Божественну Літургію і молебень відправили архієпископи Луцький і Волинський Михаїл, Черкаський і Чигиринський Йоан, єпископи Вінницький і Брацлавський Онуфрій, Полтавський і Кременчуцький Федір, Дрогобицький і Самбірський Матфей, Кіровоградський і Голованівський Марк. З ними співслужили канцлер протоієрей Микола Цап, ректор семінарії протоієрей Ігор Швець, обласний декан протоієрей Іван Семенюк, декани єпархії, викладачі й вихованці ВДС у священному сані. Співав семінарський хор під керівництвом Ірини Лесюк. До речі, більшість духовенства, яка взяла участь в урочистому служінні, – випускники Волинської духовної семінарії. Зокрема, це владики Федір, Матфей і Марк.

Під час Літургії виголосив проповідь єпископ Матфей. Згадавши непросте минуле духовного навчального закладу в Луцьку, він закликав вихованців наслідувати життєвий приклад волинських святих, бути достойними продовжувачами добрих семінарських традицій.

Владика Михаїл у своєму слові наприкінці відправи нагадав, що в історії Православ’я Волинського краю були дуже різні періоди: «Був час, коли наша віра процвітала, проте було й так, що поставало питання – чи ще є на Волині хоч хтось православний. А часи атеїстичних гонінь переважна більшість волинян ще пам’ятає». За словами Екклезіаста, «буває щось, про що говорять: „дивись, ось це нове“; але раніше це було вже в віках». Тож високопреосвященний застеріг: «нам невідомо, чи не вернуться колись важкі для Православної Церкви часи, тому завжди належить пильнувати нашої віри, як пильнували її ті Божі угодники, яких ми сьогодні споминаємо.

Того ж дня у народному домі «Просвіта» відбулась урочиста академія. Докладніше про неї читайте на сайті пізніше.

23 жовтня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо