Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

НОВЕ СВЯТО В БАКІВЦЯХ
(оновлено)

Храм Волинської ікони Божої Матері в с. Баківці Луцького районного деканату. Світлина Данила Зінкевича

Село Баківці Луцького районного деканату колись було переважно чеським, а велика частина волинських чехів сповідувала Православ’я і навіть мала окремого єпископа. Втім, немало чехів живуть тут і донині, вже після повоєнного обміну населенням.

Проте у Баківцях церкви ніколи не було. Кажуть, лишень один із селян нібито мав благословення сповняти окремі церковні обряди (на його обійсті був і колодязь для водосвяття). Ходили ж баковецькі люди в сусідні Озеряни до храму Казанської ікони Богородиці Московського Патріархату. Коли ж вирішили, що час мати свій Божий дім, дійшли думки не будувати його, а прилаштувати під храм оту чеську оселю. У ній на той час було кафе, тож громада викупила будинок у райспоживспілки.

Багато потрудилися, згадує настоятель парафії священик Георгій Лагановський, та й тепер трудяться на Господній ниві голова сільради Руслана Пастерук зі своїм чоловіком Павлом (старостою громади), секретар сільради Галина Косик, колишній директор місцевого радгоспу «Перемога» Віталій Ткачук і теперішній директор Олег Яворський. Рушійною силою громади називає о. Георгій Віталію Прилєпу, Ніну Андрієнко, Діну Гнатюк, Раїсу Мозолюк, Леоніда й Олену Ганюків, Надію Воюту. Не можна не згадати й цілі родини хористів Столярчук і Кравчук.

Після відповідних робіт у 1999 році церкву, теж Казанської ікони, було освячено ієрейським чином (священиком із благословення архієрея). Отже, поруч з’явилося два храми з однією назвою.

Давно визрівала думка про перейменування баківської церкви на честь якоїсь української святині. І ось учора на парафію прибув архієпископ Луцький і Волинський Михаїл. Він освятив храм на честь Волинської ікони Божої Матері. Освятив новий престіл. Освятив, до речі, і той старий колодязь. Під Божественної Літургії та хресної ходи навколо божниці з владикою співслужили декан протоієрей Володимир Присяжнюк, о. Георгій, інші священнослужителі. Високопреосвященний виголосив проповідь про важливість храму у спасінні людини.

Усіх згаданих вище трудівників архієрей нагородив благословенною грамотою, а отця настоятеля – хрестом із прикрасами.

Тож надалі у Баківцях буде новий престольний празник – 13 липня, коли вшановується Волинська ікона Богородиці (XIV ст.), велика реліквія нашого краю.

02 листопада 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо