Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ДАВНІЙ, АЛЕ МОЛОДИЙ

Михайлівський храм у с. Промінь (Пілганів) Луцького районного деканату. Світлина Юрія Кучми

Сучасна назва цього села – Промінь – виказує радянське походження. Але до 1964-го воно звалося Пілганів, давніша назва – Пулханів, а це, за переказами, відгомін того, що тут за часів монголо-татарської навали стояв воєвода Пулхан. Так це чи ні – невідомо. Відомо лише, що, згідно з археологічними даними, цьому поселенню не одне тисячоліття, а от перша письмова згадка походить із 1451 року. Михайлівський храм у селі зведено в 1683-му. Стоїть він донині, щоправда не раз реставрований й ремонтований. Імена деяких священиків, які служили тут у ХІХ й ХХ століттях, селяни пам’ятають і досі. Це заслуга вчителів і учнів місцевої школи – активістів краєзнавчого гуртка. Вони, зокрема вчителька християнської етики О. Дармовіс, допомагають протоієрею Володимирові Дрозду, що нині духовно окормлює пілганівців, вивчати багату церковну історію села.

Заходами панотця та багатьох меценатів Михайлівський храм тепер як лялечка. Лише пожертви родини В. Демчука за останні чотири роки сягнули 30 тисяч гривень. Тож минулого тижня, у престольний празник, В. Демчук та М. Герасимчук були нагороджені благословенними грамотами владики Михаїла. Дякує настоятель і керівникові місцевого сільгосппідприємства «Промінь» Ю. Кучмі, і багатьом іншим небайдужим вірянам. Це завдяки їм усім Михайлівський храм у Пілганові молодіє.

28 листопада 2009 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо