Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ПОДВИГ УЧИТЕЛЯ НЕ ЗАБУТО

Заупокійна літія по Юрію Лелюкову. Світлина Тетяни Мельничук

У загальноосвітній школі № 2 cелища Іваничі відбувся день пам’яті вчителя військової підготовки Юрія Лелюкова. Двадцять п’ять років тому він героїчно загинув.

«Як завжди, пролунав тоді дзвінок і десятикласники сіли за парти. Цього разу Юрій Миколайович розповідав дітям про будову гранати, принцип її дії, бойову силу. ...Колишній прикордонник, кадровий офіцер ... продемонстрував один із трьох муляжів гранати. Показав її у розрізі. Далі взяв ще один учбовий макет.

– Перш ніж привести гранату в бойове положення, – показував Юрій Лелюков, – потрібно притиснути спусковий важіль і висмикнути кільце. В учбовій гранаті почується клацання, а в справжній – клацання і піде димок... Якщо чеку висмикнути, до вибуху залишиться чотири секунди...

Двадцять шість пар дитячих очей уважно спостерігали за рухом учителя. Юра впевнено, із посмішкою на вустах, відпустив чеку. Клацнуло і пішов димок! Блискавично запрацювала думка. Поруч вікно, але ж там, у дворі, граються щебетливі малюки, попереду – цілий клас. Випускники побачили, як вчитель різко повернувся до них спиною, метнувся у куток і притиснув гранату. Пролунав оглушливий вибух. У вікнах повилітали шибки. Із стін і стелі посипалася штукатурка. Клас заволокло димом. Діти ще до кінця не усвідомили: що ж сталося? Мерщій до вчителя. Винесли у коридор. І аж тут побачили його закривавлене тіло...» (зі статті В’ячеслава Стрия).

Через багато років 29 листопада зібралися в тому ж класі й сіли за парти ті ж самі очевидці, зібрались вчителі, знайомі, щоб згадати подвиг героя. За християнським звичаєм присутні поспішили до Божого храму, де панахиду очолив настоятель парафії Казанської ікони Божої Матері протоієрей Андрій Мельничук. У своєму слові він сказав: «Спочилий віддав своє життя за ближніх, за дітей, тому він не тільки герой, а виконавець великої заповіді Божої».

Із храму всі пішли на кладовище, де було відслужено літію (коротку усердну молитву) по герою, покладено квіти на його могилу, повідомив інформаційній службі єпархії протоієрей Василь Мельничук.

08 грудня 2009 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо