Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ПРАЦЯ СВЯЩЕНИКА-НАУКОВЦЯ

Протоієрей Володимир Присяжнюк

У Музеї волинської ікони у Луцьку в рамках VI Міжнародної наукової конференції, присвяченої дослідженню пам’яток сакрального мистецтва, луцький районний декан протоієрей Володимир Присяжнюк виступив із доповіддю «Монастир Воскресіння Господнього в с. Гірка-Полонка – первісток утвердження Православ’я на Волині». Цю краєзнавчо-наукову розвідку автор побудував на архівних і археологічних матеріалах, його помічниками були вчителі Гірко-Полонківської школи та учні – учасники краєзнавчого гуртка. Священик доводить, що на місці храму в цьому селі (де він, до речі, багато літ душпастирює) ще в 1262 році було закладено монастир. Змінювалися назви культових споруд, їхня конфесійна приналежність, змінювалась назва села, але місце, де оселилися ті давні подвижники нашої віри, завжди залишалося місцем молитви.

«Зібрані дослідниками матеріали про чернечу обитель Воскресіння Господнього ... яка в ті далекі часи була яскравим і непогасним світильником віри наших предків, духовною фортецею українського Православ’я, безперечно, матимуть практичне застосування на уроках історії, народознавства, християнської етики ... та будуть представлені в експозиціях музею села. Адже збережена пам’ять про монастирські храми приходить до нас із середньовіччя свідками величі душі і думки їх будівничих», – такими словами завершeється доповідь о. Володимира.

Матеріал священика зацікавив організаторів, і його опубліковано в збірнику праць учасників конференції.

08 грудня 2009 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо