Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ВОСКРЕСІННЯ ДУХУ

Архієпископ Луцький і Волинський Михаїл освячує храм Святого Духа в Берестечку Горохівського деканату. Світлина Юрія Павлюка

У Лазареву суботу архієпископ Луцький і Волинський Михаїл освятив храм Святого Духа в селищі Берестечко Горохівського деканату. З ним співслужили декан протоієрей Андрій Сидор, настоятель парафії священик Володимир Курчин, інші священнослужителі. До речі, саме коштом настоятеля у двох кімнатах колишньої школи облаштовано цю невеличку церковцю. Співав хор Успенської парафії с. Скриголово, де теж душпастирює цей священик.

Після урочистої Літургії владика виголосив проповідь, у якій зазначив, що Господь, явивши світові Себе як істинного Бога, має владу не тільки над живими, але й над мертвими. Тому, звертаючись до Отця Небесного з молитвою повернути праведного Лазаря до життя, творить це чудо воскресіння одним словом. Заради тих людей, які йшли за Ним і були вірні Йому. Цей день є провісником іншого свята – Входження Господа нашого до Єрусалима, що називається ще Вербною неділею. «Для нас, – підкреслив архієрей, – це теж Вербна неділя, бо Господь дійшов до нас нашими молитвами».

Це перший храм УПЦ Київського Патріархату в Берестечку. «Так збіглося, що день воскресіння Лазаря є днем воскресіння українського православного духу у вашому місті. Через Вхід Господній до Єрусалима сьогодні символізується прихід нашої духовності, яка через багаторічні випробування радянською владою прокидається у нас зі ще більшою силою», – сказав архієрей. Високопреосвященний підкреслив, що нині Церква закликає нас позбутися духовного рабства, спричиненого певними стереотипами. «Ми достойні називати себе українцями на своїй рідній землі, мати свою державу та свою Українську Церкву», – наголосив архіпастир.

З нагоди свята владика нагородив благословенними грамотами всіх, хто найактивніше долучався до облаштування храму.

31 березня 2010 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо