Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ЦЕРКВА ТІЛЬКИ «ЗА!»

Священик Микола Цап’юк

Нещодавно у Верховній Раді України зареєстровано законопроект про внесення змін до Закону «Про запобігання захворювання на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення» (щодо пріоритетності в профілактиці поширення ВІЛ-інфекції інформаційної роботи та залучення до профілактики благодійних і релігійних організацій). Її автор – народний депутат Павло Унгурян (Блок Юлії Тимошенко).

На прохання Інформаційної служби єпархії проект Закону прокоментував кандидат богословських наук викладач Волинської духовної семінарії священик Микола Цап’юк, який уже давно займається цією проблематикою.

Він зазначив: «Сприятливе середовище епідемії ВІЛ – масове поширення аморальних форм поведінки: вживання ін’єкційних наркотиків, розпуста, сімейна невірність, недбалість медиків у певному сенсі. Київський Патріархат давно бере участь у боротьбі з СНІДом, вважаючи своїм обов’язком насамперед давати духовно-моральну оцінку цьому лихові. Соціальні й медичні фактори, що сприяють формуванню груп ризику, – лише опосередковані й другорядні.

Церква вказує, що хвороби й пов’язані з ними страждання – це наслідок гріха, переступу волі Божої. Викриваючи гріх, Церква звершує служіння милосердя і любові щодо хворих. Не виняток тут і ситуація з ВІЛ/СНІДом.

Необхідною умовою ефективної боротьби з цією епідемією повинне бути тісне партнерство Церкви, держави і суспільства. Тому появу такого законопроекту треба тільки вітати. За останні роки покращилася співпраця державних органів і Церкви у протидії епідемії. Беручи до уваги специфіку захворювання та шляхи його передачі, акцент ставиться на профілактиці – пропагуванні морального способу життя. Адже жодні медичні технології, жодні кошти, що виділяються на лікування, не зможуть урятувати суспільство, яке втрачає елементарні етичні засади. Медична і санітарна профілактика безглузда без духовно-етичного виховання, без морального оздоровлення».

27 квітня 2010 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо