Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ПІДТРИМУВАТИ БАГАТТЯ ДУХУ

Заснування скиту Святого Духа Жидичинського Миколаївського чоловічого монастиря. Світлина Юрія Павлюка

Учора, в день Переполовення П’ятдесятниці, чоловічий монастир Святителя Миколая Чудотворця в с. Жидичин Ківерецького деканату урочисто заснував скит Святого Духа, який розташовано неподалік обителі. Скит – це місце більш суворого подвигу, яке зазвичай закрите для паломників.

На ознаменування відкриття скиту та зародження нового відпустового свята, яке тут відзначатимуть на Переполовення П’ятдесятниці щороку, у скиті освятили поклінний хрест і відправили Божественну Літургію. Богослужіння очолив архієпископ Луцький і Волинський Михаїл. З ним співслужили декан кафедрального собору Святої Трійці протоієрей Микола Нецькар, намісник монастиря ігумен Константин (Марченко), намісник луцького Замкового монастиря Архангелів ігумен Святополк (Канюка), ієромонахи та інші священнослужителі. У Службі Божій взяли участь намісниця луцького монастиря Святителя Василія Великого ігуменя Анастасія (Заруденець) із черницями, жидичинський сільський голова Олег Данкевич та чимало мирян.

Владика звернувся до вірних із проповіддю про збереження культурної та духовної спадщини нашого народу. Він зазначив, що заснування скиту, який розташовано саме на тому місці, де колись знаходився жидичинський Свято-Миколаївський монастир, ? нелегка справа. «Однак, шануючи славне ім’я наших предків, котрі кістьми полягли, захищаючи православну віру, ми робимо благородну справу, розпалюючи на цих пагорбах вогнище духовності. Прийшов час і починаємо розуміти, яку велику духовну силу мав монастир. Князь Данило Галицький, який був глибоко віруючою людиною, відвідував це святе місце, щоб прикластися до чудотворної ікони угодника Миколая».

Архіпастир також наголосив, що потрібно і нам укріпляти віру в собі, у наших дітях і внуках, щоб через сто й більше років так само і про нас згадували. Треба змалку їх привчати ходити до церкви, любити свою Батьківщину. Слід менше звертати уваги на матеріальне, а більше задумуватися над вічним. Ми повинні берегти нашу духовність, не занедбувати могили наших пращурів, щоб стежка до цих пагорбів ніколи не заросла бур’яном. «Не будьте байдужими у відродженні монастиря, – закликав владика. Нам слід бути трудолюбивими, а найголовніше – вміти відстоювати свій український побожний дух, не забувати свого коріння».

Скитоначальником призначено ієромонаха Іова (Богуша).

29 квітня 2010 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо