Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ЗБЕРЕГТИ ПАМ’ЯТЬ

Книжка історика-архівіста Володимира Рожка «Преосвященний Паїсій, єпископ Савт Бавнд Брукський»
У Волинській духовній семінарії відбулася презентація нової книжки історика-архівіста Володимира Рожка «Преосвященний Паїсій, єпископ Савт Бавнд Брукський». Це чергове дослідження, написане на основі першоджерел, надісланих автору ще за життя самим владикою Паїсієм (Василем Іващуком), волинянином за походженням, із яким довший час листувався, а також виявлених у держархівах Волинської, Рівненської, Тернопільської областей і з власного архіву.

Владика Паїсій народився 16 лютого 1913 року в с. Дубини Дубнівського повіту, що на Волині. Шевченківські академії, молодіжний український хор, активна участь у «Просвіті», інша патріотична діяльність – такий далеко не повний перелік патріотичної діяльності юнака. З 1935 року, після навчання у Крем’янецькій учительській семінарії, працює вчителем, директором у різних навчальних закладах. У 1942–1943 роках на Дубнівщині з його допомогою було організовано 205 читалень і бібліотек.

За любов до рідної землі та Православної Церкви йому довелося йти невільницькою дорогою до Австрії, згодом після Другої світової війни, – до Західної Німеччини, звідти – до Північної та Південної Америки, Австралії.

У 1949 році прибуває до США, де живе 26 літ. Організовує Товариство опіки над українськими науковцями, український театр, об’єднує всі українські приватні радіопрограми в одну зі щоденним мовленням. У 1977 році на запрошення митрополита Мстислава, тодішнього предстоятеля УПЦ в США та УАПЦ в діаспорі, приїжджає до Савт-Бавнд-Бруку. Згодом його було висвячено на пресвітера, а за 10 років – на єпископа. Тоді він отримує благословення для подальшої просвітницької та церковної діяльності у країнах Південної Америки.

Де б владика не бував, він завжди активно займався розбудовою Українського Православ’я. Із власної бібліотеки передавав книжки до України, зокрема до книгозбірні Волинської духовної семінарії, допомагав студентам, опікувався дітьми Чорнобиля, не забував рідних та близьких на Волині.

Помер преосвященний 3 лютого 1998 року.

Зі вступним словом до учасників презентації книги виступив ректор семінарії протоієрей Ігор Швець, який відзначив важливість багаторічної праці автора й розповів про головного героя цього дослідження єпископа Паїсія. Мали слово і проректор Василь Лозовицький, завідувач кафедри канонічного права Володимир Вакін, завідувач кафедри гуманітарних дисциплін Ігор Сацик, котрі зазначили, що Українська Православна Церква вкрай потребує таких праць. Адже досі ми здебільшого користувалися напрацюваннями РПЦ.

Також на цю нагоду з Канади прибула меценат семінарії Любов Василів-Базюк. Як інформує сайт Volynska-seminaria.org.ua, вона сердечно подякувала за запрошення та відзначила, що завдяки таким книгам молодь буде виховуватись на патріотичних засадах, а суспільство духовно зростатиме.
03 вересня 2010 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо