Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

20, 20 і 10

Прес-конференція архієпископа Луцького і Волинського Михаїла та ректора Волинської духовної семінарії протоієрея Ігоря Швеця. Світлина інформаційної служби єпархії
Цьогоріч Волинська єпархія Київського Патріархату святкує три ювілеї: 20-ліття відродження Волинської духовної семінарії (ВДС), 20-річчя заснування архієрейського хору «Оранта», 10-ліття єпископського служіння владики Михаїла. З цієї нагоди сьогодні у луцькому жіночому монастирі Святителя Василія Великого відбулася прес-конференція єпархіального архієрея та ректора ВДС протоієрея Ігоря Швеця. Священнослужителі ознайомили представників ЗМІ з історією семінарії та «Оранти», розповіли про заходи, пов’язані із святкуванням ювілеїв. Зокрема повідомлено, що кульмінацією відзначення буде архієрейська Божественна Літургія у кафедральному соборі Святої Трійці 28 жовтня, початок о 10.00.

У 1990 р., з початком національно-церковного відродження, розпочалося й відродження Волинської духовної семінарії (яку було закрито за хрущовських гонінь). Коли 1992 р. постав Київський Патріархат, першими вихованцями вже його семінарії в Луцьку стали учні-патріоти, які не перейшли у ВДС Московського Патріархату. Перший випуск відбувся 1995 р.: 24 вихованці богословського відділення й 11 – регентського.

У 2004 р. в нашій Церкві відбулася реформа духовних шкіл, згідно з якою до навчальної програми додалося чимало богословських та світських дисциплін.

Після пожежі 2005 р., яка знищила половину навчально-житлового корпусу ВДС, архієпископ Луцький і Волинський Михаїл розпочав будівництво нової семінарської будівлі. На сьогодні виконано приблизно 60% робіт.

З 2007 р. випускники семінарії, захистивши дипломну роботу, отримують ступінь бакалавра богослів’я. Сьогодні в семінарії працює 5 кафедр, кожну з яких очолює кандидат богословських наук, світську – кандидат філософських наук. За два останніх роки відбулося 5 конференцій, дві з яких – міжнародні. Видано 4 збірники доповідей на них. Почесним для закладу є викладання правлячого архієрея та єпископів Вінницького і Брацлавського Онуфрія, Тернопільського і Бучацького Нестора.

Із часу відродження ВДС закінчили близько 1500 молодих людей. Випускниками є й очільники єпархій. Це, зокрема, єпископи Сумський і Охтирський Мефодій (Срібняк), Полтавський і Кременчуцький Федір (Бубнюк), Дрогобицький і Самбірський Матфей (Шевчук), Кіровоградський і Голованівський Марк (Левків), Дніпропетровський і Павлоградський Симеон (Зінкевич), Чернівецький і Кіцманський Марк (Гринчевський).

«Оранта» ж уперше зазвучала в Хрестовоздвиженському храмі у 1990 р. Викладач педагогічного училища Олександр Головерса подав ідею створення колективу, який би супроводжував церковні Служби. Він запросив для керівництва колективом Василя Мойсіюка. Основу Богослужіння тоді складали твори волинського композитора Михайла Тележинського, видані в 30-х рр. Це стало початком відродження української православної музики в нашому краї та її пропагування в різних країнах світу.

За 20 років вийшло три компакт-диски з богослужбовими та світськими композиціями. Хор співслужив із 6 архієреями волинської кафедри. За всю історію його учасниками були 59 чоловік.
26 жовтня 2010 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо