Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ХРАМИ – ЯК ЛЮДИ...

Книга Валентини Штинько і Євгенії Ковальчук «Волинь: храми і люди»

Читачі газети «Волинь-нова» роками слідкували за публікаціями Валентини Штинько і Євгенії Ковальчук про церкви нашого краю. Не просто про церкви – про церкви і людей. Ба навіть більше – про церкви, як про людей. Бо автори – журналіст і музейний працівник – розповідали про Божі доми в художньо-публіцистичному стилі. Ось одна церковця, відремонтована, радіє, що не минають, хто йде – привітає хресним знаменням; інша ж сумує, що її, стареньку, занедбану, в бур’янах, обходять односельчани... Оповіді про історію «об’єктів сакральної архітектури» в’яжуться із життєписами тих, хто зводив їх, хто доглядав за ними, хто руйнував їх, хто відстоював і відновлював їх у колишній красі.

Деякі розповіді просто западають у душу. В них ідеться, так би мовити, про скромні подвиги скромних людей, але їх важливість можна зрозуміти лише в контексті епохи. Кілька жіночок безліч разів об’їздили високі й найвищі кабінети, щоб церкву в селі не закрили. Вже й церковні чиновники були на них лихі за те, що вносили в їхнє життя неспокій. Але за якимось, може, сотим разом жіночки таки вибороли в часи атеїстичних гонінь право на храм у своєму селі. Інший випадок: щоб перекрити цинком рідну церкву (а цинк релігійним організаціям не продавали), жителі кількох сіл скупили на базарах і в крамницях усі цинкові ночви і принесли їх до Божого дому. Скажете, дрібниці? Той, хто жив у ті часи, вам заперечить.

Із часом у В. Штинько і Є. Ковальчук назбиралося чимало публікацій на цю тематику, тож вони уклали їх у книжку «Волинь: храми і люди». Презентація збірки відбулась 31 травня у Волинському краєзнавчому музеї. Від Київського Патріархату авторок привітав староста кафедрального собору Святої Трійці протоієрей Володимир Подолець (персонаж одного із вміщених нарисів), вручивши їм благословенну грамоту архієпископа Луцького і Волинського Михаїла.

Книга вийшла у видавництві «Терен». Серед тих, хто матеріально підтримав її видання – наша духовна консисторія.

06 червня 2011 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо