Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ЧЕРГОВІ «ВОЛИНСЬКІ ЄПАРХІАЛЬНІ ВІДОМОСТІ»

Газета «Волинські єпархіальні відомості»

Чи знаєте Ви, що на порозі – Новий рік? Саме так: 14 вересня – церковне Новоліття. Що це таке – читайте у рубриці «З церковного календаря» нашої газети (№ 8).

Якщо люди страждають за свої гріхи, то чому ж тоді страждають безгрішні діти? На це непросте питання відповідає протоієрей Віталій Собко у статті «Щоб спастися».

У серпні виповнюється століття «Лісовій пісні», яку прийнято вважати шедевром світової літератури. І раптом запитання, що «підриває основи»: а чому ми її шануємо? Адже Мавка, головний позитивний персонаж п’єси, – це не що інше як нечиста сила. Віктор Гребенюк у дописі «Читаймо ретельніше» розповідає і хто такі мавки, і що таке феєрія, і як творила Леся Українка, і що зовсім не «Лісову пісню» православні мали б шанувати в її творчості найбільше.

Найвідоміший в Україні чудотворний образ Богородиці – Почаївський. Мистецтвознавець Людмила Карпук у рубриці «Волинські ікони» описує одну її незвичайну версію.

У лісі поблизу села священик натрапив на безіменну могилу. На ній поставили хреста, гадали, що це поховання вояків УПА. Пошуки в архівах прояснили, що це зовсім не так. Одначе наші священики возносять молитви на цім похованні. Про це розповідають Андрій Гнатюк і Валерія Лесюк у матеріалі «Чужих тут нема».

Акафісти належать до улюбленого в народі жанру побожних піснеспівів. Проте у греків вони були поетичними, а на Русі-Україні – прозові. Письменник Брат Віктор на честь 1000-ліття закладин собору Святої Софії в Києві створив поетичний акафіст Пресвятій Богородиці перед Її образом «Нерушима Стіна».

Розпочинається новий навчальний рік. Тож публікуємо роздуми педагога Наталії Ротченкової «Нумо разом!» про необхідність співпраці батьків, школи і Церкви над духовністю дитини.

Ще підлітком цей волинянин опинився далеко від рідного краю. Однак і нині, вже в літах, кріпить український дух у нашій діаспорі в Хабаровському краї, допомагає рідній Церкві на Батьківщині. Про того, хто може бути нам усім за приклад, пише у статті «Через рік, під осінь, повернуся...» Ольга Пляченко.

Є в цьому числі часопису й чимало новин та іншої важливої інформації.

30 серпня 2011 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо