Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

СВЯТИЙ ПАНТЕЛЕЙМОН У НАС

Частина мощей святого великомученика й цілителя Пантелеймона на парафії Холмської ікони Божої Матері в Луцьку. Світлина інформаційної служби єпархії

21–24 жовтня в Луцьку перебувала частина мощей святого великомученика й цілителя Пантелеймона, яку було привезено з Чернівецької єпархії.

Святиню зустріли на Київському майдані настоятель парафії Холмської ікони Божої Матері протоієрей Михайло Онищук (ініціатор паломництва), декан монастирів єпархії ігумен Константин (Марченко) з братією, інше духовенство, викладачі й студенти Волинської православної богословської академії, віряни. Хресним ходом ковчег із мощами було перенесено до храму Холмської Богоматері, де протягом трьох днів постійно – і вдень і вночі – відправлялися Богослужіння й вірні прикладалися до святині.

24 жовтня мощі перенесли до кафедрального храму Святої Трійці. Їх зустрів тут архієпископ Луцький і Волинський Михаїл із іншими священнослужителями, відправив Божественну Літургію і виголосив слово про значення святих мощей у духовному житті православного християнина.

Як розповів інформаційній службі єпархії о. Михайло, близько двохсот років тому мощі великомученика Пантелеймона Цілителя привіз на Буковину нащадок грецьких імператорів Олександр Контакузин. Він любив подорожувати і якось відвідав цей край, облюбував його і придбав кілька сіл. Тут і прославився захисником Христової віри та великим благодійником. Відзначили жертводавця і ченці з Афону, подарувавши йому частину мощей (два ребра) Цілителя...

За часів радянської влади церкву, яку збудував Олександр і в якій зберігалася безцінна святиня, було пограбовано й зруйновано, а мощі втрачено. Проте згодом місцеві мешканці їх віднайшли й повернули у відновлений 1989 року храм.

25 жовтня 2011 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо