Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

До одновірців на Кавказі

Грузія. Світлина з архіву паломницького центру єпархії «Осанна»

Двадцять волинян-богомольців одвідали найбільші святині Грузії під час другої прощі в цю країну, організованої паломницьким центром єпархії «Осанна» (керівник Лариса Савчук) 24 квітня – 3 травня. Духовно окормлював поїздку староста луцького кафедрального собору Святої Трійці протоієрей Володимир Подолець.

Цього разу паломники побували у багатьох нових місцях, серед яких – монастирі Мучеників та Гелатський, храм Баграті в Кутаїсі, церква Богородиці в Гуріанте та інші.

На місці монастиря Святих Давида і Костянтина (інша назва Моцамета, грузинською «мучеників») на початку VIII ст. стояла церква. Під час арабської навали вороги спалили її. Краєм правили Давид і Костянтин, що воювали проти арабів, але були розбиті й захоплені в полон. Православним князям пропонували навернутися в іслам, але брати відмовилися. Їх мучили дев’ять днів, потім втопили в річці Ріоні. Коли тіла було знайдено на березі, люди почули глас із неба, який наказав нести небіжчиків на схід аж до того місця, де процесію застане світанок. Цим місцем виявилися руїни спаленої церкви, де Давида і Костянтина й поховали. У середині XI століття тут побудували великий Божий дім і заснували монастир Моцамета. Ковчег із мощами святих розміщено в головному храмі.

Інше місце прощі – собор Баграті (X–XI ст.), названий на честь Баграта III, першого царя об’єднаної Грузії. Його було освячено на честь Успіння Пресвятої Богородиці. Собор не проіснував до наших днів, але його руїни збереглися в центрі Кутаїсі. Монастир Гелаті, заснований і почасти зведений царем Давидом Будівничим у 1106 році неподалік від Кутаїсі, – ще одне постійне місце богомілля. Від монастирського комплексу збереглися споруди XII–XIII ст. У його соборі похований сам цар Давид і всі наступні монархи аж до цариці Тамари.

Важливою складовою цієї подорожі стала і зустріч з міським головою м. Горі Звіадом Кхмаладзе на його запрошення. Адже в грудні 2008 р. наші Церква та місто приймали на відпочинок п’ятдесят грузинських дітей, чиї родини лишилися без житла внаслідок тодішньої війни. Тож, згадуючи ті події, наші прочани відвідали цих діток, та ще й не з порожніми руками. Щира подяка за подарункові набори директору кондитерської фабрики «Ярич» (Львівська обл.) Володимирові Гнатюку та луцькому міському голові Миколі Романюку.

18 травня 2012 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо