Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

Новий храм у монастирі

Храм Новомучеників та сповідників ХХ століття у луцькому Замковому чоловічому монастриі Архангелів. Світлина інформаційної служби єпархії

23 червня у луцькому Замковому чоловічому монастирі Архангелів освячено новий храм на честь новомучеників та сповідників, які в Україні та в інших землях у ХХ столітті за Христа і православну віру постраждали. Богослужіння очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл у день, коли 1941 року в цих стінах тоді ще Луцької тюрми енкаведисти розстріляли тисячі людей.

Під час освячення та за Божественною Літургією із владикою співслужили єпископ Володимир-Волинський Матфей, намісник обителі ігумен Святополк (Канюка) та інші священнослужителі. Звертаючись до присутніх, владика закликав волинян не забувати про загиблих, бо «пам’ять – це єднання, молитва, те, що надихає на богоугодні справи». Також архіпастир запросив усіх відвідувати Богослужіння в новому храмі, адже молитва у ньому лунатиме постійно.

Далі під проводом митрополита відбувся хресний хід, в якому взяли участь владика Матфей, канцлер протоієрей Микола Цап, декан кафедрального собору Святої Трійці протоієрей Микола Нецькар, декан монастирів єпархії ігумен Константин (Марченко), інше духовенство та ченці, міський голова Микола Романюк, представники обласної влади та громадськість. Покладання квітів на місцях розстрілу завершилося відправою заупокійної літії.

Керуючий єпархією нагадав усім, що новомучеників та сповідників ХХ століття Священний Синод прославив у липні 2011 р. Тож науковці Волинської православної богословської академії розпочали відповідні дослідження, адже серед розстріляних луцьких в’язнів були і священики, і члени церковного притчу. Ймовірно, серед когорти цих страждальців є ті, кого слід долучити до сонму новомучеників та сповідників.

26 червня 2012 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо