Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ЧОМУ ПРОТОДИЯКОН ОЛЕГ ВЕДМЕДЕНКО ПОКИНУВ КИЇВСЬКИЙ ПАТРІАРХАТ?

17 листопада 2006 р.

У нижньому храмі кафедрального собору Святої Трійці відбулася прес-конференція, на якій прес-секретар єпархії протоієрей Віталій Собко повідомив представникам волинських ЗМІ, що Священний Синод Української Православної Церкви Київського Патріархату засудив неправославне вчення клірика Волинської єпархії протодиякона Олега Ведмеденка. Рішення прийняте 20 жовтня 2006 року на підставі результатів дослідження його книг і публікацій провідними богословами Церкви. Протодияконові заборонено священнодіяти до щирого покаяння, виступати на біблійних курсах та в ЗМІ від імені Православної Церкви.

Прес-секретар зазначив, що позиція ієрархів і богословів одностайна: антиправославне вчення отця Олега може призвести до утворення псевдоправославної спільноти. Воно руйнує Православ’я зсередини, адже вірянам навіюється позаконфесійність та неправильне ставлення до догматів – істин православної віри.

Богословська комісія дійшла висновку, що протодиякон Олег Ведмеденко: заперечує істинність православного віровчення, святість існуючої на Землі Христової Церкви, буквальність або історичність Святого Писання й ключових євангельських подій; відкидає богоданність догматів віри й необхідність їх для спасіння, воскресіння й друге пришестя Христа у славі на хмарах у воскреслій плоті, реальність вічних мук, необхідність дотримуватися Церквою канонів; вчить про еволюцію розумних істот від неживої матерії до істоти ангельської, обов’язковість та необхідність перворідного гріха для еволюції; Божественні нестворені енергії прирівнює до природніх космічних або вселенських; викривлено розуміє троїчність Божества, Суд Божий, воскресіння людей, Рай, пекло тощо.

Єпископ Луцький і Волинський Михаїл і Волинська духовна консисторія з жалем змушені повідомити, що отець Олег – відомий на Волині й Україні проповідник і публіцист – не сприйняв рішення Синоду. Під час зустрічі з владикою він не покаявся у відхиленні від православного віровчення. Більше того, 5 листопада, зрадивши Церкву-Матір, він звернувся до так званого патріарха Мойсея, який «висвятив» його на «священика».

«Патріарх Мойсей», або ієромонах Сава, або протоієрей Олег Кулик – церковний авантюрист, колишній священнослужитель Української Автокефальної Православної Церкви, пізніше – Української Православної Церкви в США, Української Православної Церкви Київського Патріархату та «Української Автокефальної Православної Церкви соборноправної».

На сьогодні «патріарх Мойсей» – лідер секти «Українська Автокефальна Православна Церква канонічна», яка не зареєстрована в органах української влади. Як стверджують різні джерела, серед яких, зокрема, – прес-служба Київської Патріархії, він не тільки прихильник єретичних поглядів, поширювач вчень, які не мають нічого спільного з Православ’ям, а й психічно хвора людина.

Ось публікації, які докладніше оповідають про «патріарха»:

17 листопада 2006 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо