Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

У початкову седмицю

19 березня 2013 р. Митрополит Луцький і Волинський Михаїл очолює читання покаянного канону преподобного Андрія Критського у володимирському соборі Різдва Христвого. Свтілина з архіву протоієрея Ігоря Бігуна

У перший тиждень Великого посту, коли у храмах і монастирях зокрема читають покаянний канон (правило) преподобного Андрія Критського та відправляють Літургію ранішосвячених Дарів, митрополит Луцький і Волинський Михаїл брав участь у всіх відправах у кафедральному соборі Святої Трійці обласного центру, а 19 березня канон Андрія Критськогоз читав у володимирському соборі Різдва Христового.

Слово «канон» має кілька значень. У даному разі це богослужбовий текст – поєднана за певними правилами відповідна кількість пісень (од). Канони писали багато церковних подвижників, та найславетніший із них – святитель Андрій, архієпископ Критський, який жив у VII–VIII століттях. Його перу належить покаянний канон, що служиться Великого посту: в першу седмицю – частинами, у п’яту – повністю, коли також читається житіє преподобної Марії Єгипетської. Цей канон іменується великим: і за обсягом (бо містить 250 тропарів – коротких піснеспівів, тимчасом як інші – зо тридцять), і змістом (бо автор вибрав для нього найвизначніші уривки зі Старого й Нового Заповітів), і висотою думки, і силою її висловлення.

Літургія ранішосвячених Дарів святителя Григорія Двоєслова – Служба Божа, на якій подають Причастя, що освячене раніше, на Літургії святителів Йоана Золотоустого чи Василія Великого. З давніх часів Православна Церква через благоговійне шанування Чотиридесятниці як часу строгого посту і покаяння здійснює «повну» Літургію лише в суботи й неділі. А Літургію ранішосвячених Дарів відправляють, як правило, у середу та п’ятницю.

26 березня 2013 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо