Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

Будьмо сильні!

24 червня 2013 р. Урочиста академія з нагоди 1025-ліття хрещення Київської Русі за участю Патріарха Філарета у Волинському обласному муздрамтеатрі ім. Т. Шевченка. Світлина Ігоря Сацика

«Якщо ми хочемо, щоб українська держава існувала, треба мати міцні духовні засади. Потрібно мати єдину Православну Церкву. І коли це станеться, ми скажемо, що суспільство – консолідоване, розділити його на частини вже не можна. Бо Церква своєю силою об’єднує як Захід і Схід, так Північ і Південь. Але щоб досягнути цього, треба не ворогувати, бо ворожнеча українцям невигідна. Ворожнеча наша вигідна супротивникам України як держави. Треба любить своїх ворогів, і не тільки українців, а й усіх, хто живе на українській землі. І тому коли ми будемо єдині, ми будемо сильні». Це заявив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет під час урочистої академії з нагоди 1025-річчя хрещення нашої Вітчизни, що відбулася 24 червня у Волинському облмуздрамтеатрі ім. Т. Шевченка.

«Ми хочемо підкреслити, що хрещення було тут – на українській землі, бо Москви на той час іще не було. Лише 150 років потому з’явився такий населений пункт. І тому центром святкування має бути Київ, а не Москва», – зазначив Первоієрарх. «Ми хочемо нагадати, що в Києві засяяло світло віри, і це світло ми передали й Москві. Ми хочемо, щоб наша Церква в державі була свобідною і могла говорити правду. Хочемо жити з державою не просто в мирі й злагоді, а у співпраці. Бо там, де розділення, панує гріх, а де панує любов – там єдність. І в цьому може сприяти Церква, підтримувати людину духовно. Бо держава, яка не має міцної духовної основи, приречена на щезнення».

В урочистостях взяли участь митрополит Луцький і Волинський Михаїл, єпископ Кіровоградський і Голованівський Марк, вікарій нашої єпархії єпископ Володимир-Волинський Матфей, єпископ Адріан, канцлер протоієрей Микола Цап, ректор Волинської православної богословської академії (ВПБА) протоієрей Ігор Швець, декани та багато інших священнослужителів єпархії. Державну владу представляли голова облдержадміністрації Борис Клімчук, луцький міський голова Микола Романюк.

На початку заходу (режисер і сценарист – викладач ВПБА Міла Хоміч) учасники подивились відеоролик про зародження Християнства на Волині та хрещення нашого народу. Цю ж тему продовжило інсценування. У другій частині переважали музичні твори у виконанні архієрейського хору «Оранта» (керівник Василь Мойсіюк), інших творчих колективів і виконавців нашого краю.

Під час ювілейної академії Патріарх вручив церковні ордени кільком волинським митцям.

На завершення до присутніх звернувся владика Михаїл. Він подякував Святійшому за візит, спільну молитву із волинянами, за утвердження православної віри на Волині.

Обласне державне телебачення записало святковий захід. Його транслюватимуть 29 червня, в суботу, об 11.00.

26 червня 2013 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо