Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ВОЛИНСЬКА ЄПАРХІЯ У 2006-МУ РОЦІ

7 березня 2007 р.

У нижньому храмі Луцького кафедрального собору Святої Трійці відбулася прес-конференція за наслідками діяльності Київського Патріархату на Волині 2006 року. Єпископ Луцький і Волинський Михаїл повідомив журналіста місцевих ЗМІ, що минулий рік для єпархії позначився загальним динамічним розвитком. Серед багатьох подій найважливішою стало перебування в Луцьку мощей великомучениці Варвари 15–23 травня. Упродовж цих днів святині поклонилися близько 60 000 вірян.

Серед основних здобутків 2006-го року варто відзначити також і такі:

  • освячено 10 нових храмів, 2 каплиці та 8 місць під будівництво нових церков;
  • зареєстровано 7 нових релігійних громад і жіночий монастир Святителя Василія Великого в Луцьку;
  • унаслідок 12-го випуску Волинської духовної семінарії дипломи одержали 38 вихованців, 12 з яких – у священному сані;
  • щомісячний часопис «Волинські єпархіальні відомості» у порівннянні з 2005-им роком збільшив тираж на 44 %. Грудневий номер 2006-го склав 6500 примірників. 35 % тиражу кожного числа безкоштовно поширювали в лікарнях, навчальних закладах та окремих парафіях;
  • створено ще один підрозділ духовної консисторії – видавничий відділ «Ключі», який восени видав першу книжку – Акафіст Пресвятій Богородиці;
  • підписано угоди про співпрацю з Волинським державним університетом імені Лесі Українки, обласним дитячим територіальним медичним об’єднанням, Луцькою філією Київського славістичного університету та Волинським інститутом економіки та менеджменту;
  • понад 9 000 волинян за сприяння паломницької служби єпархії здійснили прощі до різних святинь України.

Станом на 31 грудня 2006 року Волинська єпархія нараховувала 20 деканатів, в яких 302 парафій, 298 священиків і 7 дияконів.

Відповідаючи на запитання кореспондентів, архиєрей, окрім цього факту, розповів про розбудову монашества на Волині. Так, невелика Жидичинська Свято-Миколаївська обитель стала затісною для її зростаючої братії, тож частину ченців переведено до Луцького монастиря Різдва Христового. У ньому тимчасово перебуватиме й частина Волинської духовної семінарії, що постраждала від пожежі. Зведення нового навчального корпусу йшло торік швидкими темпами.

Особливе зацікавлення журналістів викликав почин Президента Віктора Ющенка щодо створення в Україні Єдиної Помісної Православної Церкви. Владика Михаїл розповів про зустріч глави держави з єпископатом УПЦ КП, у якій він брав участь, і висловив надію, що певні позитивні зрушення у середовищі єпископату УПЦ МП приведуть-таки до возз’єднання нашої Церкви та визнання у православному світі її автокефалії.

Архиєрей звернув також увагу на окремі аспекти відносин Церкви з політичними організаціями та роз’яснив ставлення Православ’я до новомодних «свят» і нехтування багатьма вірянами релігійних звичаїв.

07 березня 2007 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо