Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

«БОЖЕСТВЕННЕ І ЗЕМНЕ»

26 березня 2007 р.

Роботи художника Володимира Жупанюка. Фото Віктора ЧухраяЦя назва творчого вечора художника Володимира Жупанюка, що 15 березня відбувся в обласній науковій бібліотеці ім. Олени Пчілки з нагоди його 60-ліття, точно віддзеркалює доробок митця.

Не сказати, що автор зовсім обділений увагою: участь у виставках, статті, інтерв’ю... Але спитайте лучан, хто такий Жупанюк, – рідко хто скаже. І лише останніми роками, коли публіка донесхочу натішилася модерністськими і постмодерністськими «шедеврами», погляди поціновувачів прекрасного переводяться на «те, що не вмирає». Та це відвідувачі мистецьких салонів, але картини Жупанюка, як мовиться, пішли в народ. Бо свого часу видавництво «Ініціал» видрукувало декілька творів Володимира Григоровича листівками, і деякі миряни, які не дуже розуміються на сакральному мистецтві, сприйняли їх за ікони. Окремі ж священики, які гадали, що це новий ненавчений іконописець, узялися навчати його іконописних канонів. Насправді ж «божественна» частина творчості митця це не образu, а релігійні картини, в основі яких – рефлексії вічних тем іконопису.

Художник Володимир Жупанюк. Фото Віктора Чухрая«Спас Вседержитель», «Покрова Богородиці», «Спас Боремельський», «Волинська Богоматір», «Микола Чудотворець – покровитель Жидичина»... «Ці твори дихають українською давниною і посилають сигнали у наше майбутнє», – сказала на вечорі мистецтвознавець Зоя Навроцька. А ще відзначалась потужна підготовча робота майстра, вивчення богословських та історичних джерел, перш ніж нанести на полотно хоч один мазок.

Чимало творів митця куплено закордонними шанувальниками, а от вітчизняних меценатів щось не рясно. Та скромний і невибагливий живописець не покладає рук і має чимало творчих планів, аби послужити своїм хистом на славу Божу. Нехай  ангели водять його пензлем.

26 березня 2007 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо