Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

«ІТИ В НАРОД»

30 березня 2007 р.

Єпископ Михаїл виступає на науковій конференції «Сучасна релігійність: стан і тенденції» у Волинському державному університеті ім. Лесі Українки. Фото прот. Віталія СобкаІнститут соціальних наук Волинського державного університету ім. Лесі Українки, відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди Національної академії наук та Українська асоціація релігієзнавців провели наукову конференцію «Сучасна релігійність: стан і тенденції». У ній взяли участь єпископ Луцький і Волинський Михаїл, викладачі Волинської духовної семінарії священик Микола Цап’юк і кадидат богословських наук Василь Лозовицький.

Владика Михаїл виступив із доповіддю на тему «Сучасний віруючий: особливості і типологія», в якій, зокрема, сказав: «Був час, коли храми відвідували переважно жінки старшого віку та невисокої освіти. Теперішня ситуація інша: у Церкву пішла молодь, та й парафіяни старшого віку - це здебільшого люди, які мають досить ґрунтовну світську підготовку. Окрім того, сучасний православний священик повинен витримувати певну конкуренцію з боку інших конфесій. Тож нині він не може бути лише виконавцем треб і обрядів. а повинен іти в народ, не чекати, що народ прийде до нього. Священик повинен мати і суто богословську, і певною мірою педагогічну освіту - саме для кращої роботи із сучасними православними. Люди потребують і усвідомленої участі в літургійному житті, і позалітургійного життя у Православній Церкві - у братствах, клубах, гуртках. Ми вже доростаємо до розуміння, що крім семінарської освіти, тобто освіти, що передбачає подальшу висвяту, нам потрібен інститут вільних слухачів, де мирянин зможе набути певних богословських знань, поставити запитання, подискутувати. Ми напрацювали вже певний досвід щодо цього, провадячи біблійні курси. Особливість сучасного віруючого, крім освіченості, також у тому, що він має постійні контакти з іновірними, інославними та невіруючими людьми, і це потребує більшої толерантності та разом з тим готовності бути православними місіонерами, нести апостольське служіння. Найважливішим у цьому питанні є для нас прагнення створити Єдину Помісну Православну Церкву в Україні. У Європу ми, українці, маємо йти як віруюча нація, у цьому особливість нашого європейського вибору».

30 березня 2007 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо