Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

Таки не відступив

12 лютого 2014 р. Протоієрей Сергій Мельничук-Мартинюк. Світлина Ігоря Сацика

Як погодився і як відмовився співпрацювати з КДБ за часів гоніння на Церкву, розповів найстарший священик єпархії протоієрей Сергій Мельничук-Мартинюк. Про це, зокрема, він повідав під час презентації своєї книги «Мої спогади без прикрас» 12 лютого у Волинській православній богословській академії (ВПБА).

За словами о. Сергія, коли він був настоятелем парафії в с. Світязь тоді Любомльського району, представники КДБ запропонували йому так зване спілкування та співпрацю: «Нічого страшного, тільки будете казати, що у вас робиться на парафії, як поводяться парафіяни...» та дали підписати відповідну угоду.

Душпастир, заспокоєний такою на перший погляд «невинною роботою», підписав. Проте, прийшовши додому, глибоко задумався про свій вчинок: «То ж то вороги Церкви. Церкву притісняють, а я повинен їм допомагати?.. Ні, я не зможу виконати тієї підписки».

Наступну й останню зустріч із уповноваженими зловісної структури автор мемуарів провів, твердо стоячи на принципах православного священика: «Підписки тієї виконувати не буду. Не буду!» При цьому ніякі вмовляння, ніяка підступна ввічливість представників богоборчої влади не змусили його відступити, хоча в той час майже всі духовні особи мали такі підписки.

Протоієрей Сергій Мельничук-Мартинюк у дев’яностих роках був ректором Волинської духовної семінарії. Нині він клірик луцького кафедрального собору Святої Трійці, продовжує викладати у ВПБА. Минулого року душпастир по-особливому відзначив своє 80-ліття, видавши книгу спогадів батька Мусія Мельничука «Моя довга страждальна дорога». Мемуари ж сина – «Мої спогади без прикрас» – це своєрідне продовження торішнього видання.

Обидві книги можна придбати в єпархіальній книгарні-бібліотеці «Ключі» або через цей сайт.

14 лютого 2014 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо