Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

Наперекір безбожній владі

12 лютого 2014 р. Протоієрей Сергій Мельничук-Мартинюк. Світлина Ігоря Сацика

Стати семінаристом у післявоєнний період було майже нереально. Хто народився на Волині – не міг навчатися у Волинській духовній семінарії. Про це розповів найстаріший священик єпархії протоієрей Сергій Мельничук-Мартинюк у книзі «Мої спогади без прикрас». Її презентація відбулася 12 лютого у Волинській православній богословській академії (ВПБА).

Молоде покоління доволі слабко уявляє ті часи. Так, до середини 70-х рр. колгоспники, хоч і були радянськими громадянами, не могли мати паспортів (окрім режимних місцевостей). Тож сільський хлопець у 1958 році, в розпал антирелігійної кампанії, хоч і відслужив у війську, і склав іспити, без паспорта не міг навчатись у Волинській духовній семінарії.

Автор розповів, через які труднощі довелося пройти, який тиск влади витримати. «Коли взнали комуністи, куди я хочу поступати – аврал вчинився... Один за одним, як шуліки нападали на курчат, так на мене нападали: іди куди хочеш, без екзаменів іди, в любий навчальний заклад направимо, приймуть вас там. Тільки не в семінарію. І до батьків звертались, і погрожували мені».

У свою чергу майбутній священик невтомно звертався в різні інстанції щодо цієї перешкоди навчатися в духовному закладі. Написав листа навіть Патріархові Московському Алексію І, який у відповіді порадив... звертатися до місцевої влади.

Не дозволили Сергію тут учитись і наступного року, хоча вже і виробив паспорт, і прописався в Луцьку. Мовляв, заборонили приймати місцевих, волинських.

Але від свого наміру стати священнослужителем він не відмовився. І що цікаво: через кілька десятиліть, отримавши середню спеціальну (у російському Ставрополі та Одесі) і вищу теологічну освіту (в тоді ще Ленінграді), ставши кандидатом богословських наук і набувши великого досвіду, отця Сергія було призначено ректором тієї семінарії, у якій свого часу не зміг навчатися.

Це тільки один із багатьох епізодів, цікавих і повчальних для нових поколінь, викладених у мемуарах душпастиря. Нині він клірик луцького кафедрального собору Святої Трійці, продовжує викладати у ВПБА. Минулого року по-особливому відзначив своє 80-ліття, видавши книгу спогадів батька Мусія Мельничука «Моя довга страждальна дорога».

Книгу протоієрея Сергія Мельничука-Мартинюка «Мої спогади без прикрас» можна придбати в єпархіальній книгарні-бібліотеці «Ключі» або через наш сайт.

14 лютого 2014 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо