Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

«А день сьомий...»

Не підлягає дискусії – можна чи не можна працювати, торгувати в неділю. Четверта Заповідь Божа є незмінною і незаперечною. Дискутувати ж треба, як досягти її дотримання за сьогоднішніх умов життя українців.

Таку думку висловив 12 вересня голова інформаційно-видавничого центру єпархії протоієрей Віталій Собко, взявши участь у передачі «Громадський вектор» обласного державного телебачення. Пропозицію обмежити торгівлю в недільні дні у прямому ефірі обговорювали представники різних конфесій, перший заступник голови облради Олександр Пирожик, підприємці.

Про святкування неділі Волинська рада Церков звертається до голів і депутатів населених пунків, роботодавців з 2005 року, нагадав о. Віталій. Її підтримала в цьому обласна рада своїм рішенням. А нещодавно це питання порушив голова облдержадміністрації Володимир Гунчик під час підбиття підсумків благодійного телерадіомарафону допомоги учасникам АТО «З вами Бог і Україна».

Ряд місцевих органів самоврядування нашого краю – наприклад, Маневицька селищна рада в 2012 р., – пішли назустріч християнам, перенесли ринкову торгівлю з неділі на інший день. Але найскладніше вирішувати проблему в Луцьку, де в неділю працюють багато ринків, супермаркетів, торгових центрів, чимало мирян змушені цього дня працювати і в інших сферах, не пов’язаних із невідкладними завданнями життєзабезпечення обласного центру.

Що означає слово «неділя»? Вікіпедія пояснює: у всіх слов’янських мовах, окрім російської, назва цього дня походить від поняття «не працювати», «не мати діла». Досвід багатьох країн доводить: за правильної організації суспільного життя, коли духовні цінності є вищими за матеріальні, переважна більшість людей можуть не працювати один із семи днів тижня і при цьому жити краще, ніж українці.

13 вересня 2014 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо