Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

БУДЕ ХРАМ У ВОЛИНСЬКОМУ УНІВЕРСИТЕТІ

22 травня 2007 р.

Єпископ Михаїл освячує хрест на місці майбутнього університетського храму Святої Софії – Премудрості Божої. Світлина прот. Віталія СобкаДекілька років тривала дискусія у Волинському університеті, чи доцільно у державному вузі споруджувати церкву. Про це писала університетська преса, питання не раз виносили на обговорення вченої ради тощо. Опоненти цієї ідеї стверджували, що це суперечить конституційним принципам світськості освіти, відділенню Церкви від держави, ущемлюватиме права безбожників і віруючих інших релігій, церков та юрисдикцій, та й храмів Київського Патріархату в Луцьку достатньо. Прибічники ж цієї ідеї наголошували на преамбулі Конституції, на досвіді західних демократій та інших навчальних закладів України, де після спорудження храмів поліпшилась моральна атмосфера, і на те, що така ініціатива може виходити й від представників інших релігійних спільнот. Завершилася дискусія тим, що органи державної влади зареєстрували громаду УПЦ КП у Волинському державному університеті ім. Лесі Українки, а вчена рада виділила землю в студентському містечку для будівництва храму. Його вирішили назвати так: Святої Софії – Премудрості Божої, адже в університеті навчаються насамперед «людської премудрості», а вона без Премудрості Божої призводить, як ми знаємо, до вкрай негативних наслідків.

19 травня, коли відзначали день університету, а також День Європи і День науки, єпископ Луцький і Волинський Михаїл освятив хрест на місці будівництва церкви. З ним співслужили декан кафедрального собору Святої Трійці протоієрей Володимир Подолець, старший капелан єпархії протоієрей Олександр Безкоровайний, капелан університету протоієрей Михайло Бучак та інші священнослужителі. На освяченні були присутні римсько-католицький єпископ Маркіян Трофим’як та священик УГКЦ Роман Бегей. Владика Михаїл у проповіді, зокрема, сказав: «Ми радіємо цьому дню, який дарував нам Господь. Радіємо і Дню Європи. Але Європі ми потрібні, до Євросоюзу ми маємо ввійти як самобутні, як духовно звершені, щоб не розгубитися, не розчинитися, а це можливо лише через віру в Бога, через воцерковлення. Тож прекрасно, що у вашому навчальному закладі не просто йдуть у ногу з часом, а й випереджають час, бо коли інші тільки думають працювати на духовній ниві, ви вже працюєте». До речі, після чину освячення архієрей, даючи інтерв’ю кореспондентам місцевої преси, наголосив, що університетська церква буде відкрита для всіх, тобто діятиме і як міський парафіяльний храм, та, окрім того, тут зможуть молитися не тільки віряни Київського Патріархату, а всі, хто бажатиме, тобто він нестиме «не меч, а мир».

У вітальному слові ректор ВДУ Ігор Коцан, який палко пітримав почин спорудження університетського храму, зазначив: «Справжня наука і справжня релігія – не вороги, а співробітники на ниві облаштування земного життя та, наскільки це можливо, пізнання Божої Премудрості. На превеликий жаль, сучасна Європа швидко дехристиянізується, тож місія українців – внести у наш континент дух нової євангелізації. Для цього ми й самі повинні перейнятися Духом Господньої Премудрості».

На урочистому засіданні вченої ради, що відбулося після освячення хреста, пан ректор вручив нашому владиці подячну грамоту.

Сподіваємося, що невдовзі, за нашими молитвами, освячене місце стане будівельним майданчиком.

22 травня 2007 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо