Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ПАТРІАРХ ФІЛАРЕТ У ЛУЦЬКУ

28 травня 2007 р.

Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку під час Патріаршого Богослужіння. Світлина прот. Віталія СобкаДень Святого Духа, що цього року випав на 28 травня, – храмовий празник кафедрального собору Святої Трійці в Луцьку. За багаторічною традицією Волинську єпархію цього дня відвідує Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Не порушив Святійший цього узвичаєння і цьогоріч.

Високий гість прибув на Волинь напередодні увечері. На кордоні області його зустріли єпископ Луцький і Волинський Михаїл і канцлер протоієрей Микола Цап, а в обласному центрі на церковному подвір’ї – представники влади, духовенства та численні віряни. Наступного дня, на престольне свято, Первоієрарх очолив Божественну Літургію в головному храмі єпархії. Йому співслужили: митрополит Рівненський і Острозький Євсевій, владика Михаїл, о. Микола Цап, обласний декан протоієрей Іван Семенюк, декан кафедрального собору протоієрей Володимир Подолець, ректор Волинської духовної семінарії протоієрей Іван Нідзельський, намісник Замкового чоловічого монастиря Різдва Христового в Луцьку ієромонах Святополк (Канюка), декани та інші священнослужителі. Разом з тисячами вірних молилися голова облдержадміністрації Володимир Бондар, голова облради Анатолій Грицюк, луцький міський голова Богдан Шиба.

Під час Служби Божої, яку транслювала в прямому ефірі обласна телерадіокомпанія, Патріарх виголосив велику проповідь про дію благодаті Святого Духа від апостольського часу до наших днів. «Внутрішньою дією зішестя Третьої Особи Святої Трійці на апостолів стало правильне розуміння ними Христового вчення. – зазначив святійший владика. – Цей Дух діяв у Церкві й тоді, коли спадкоємці апостолів боролися з численними єресями в самому Християнстві та з численними нападками на нашу віру з боку зовнішніх супротивників. Діє Він і тепер». Також Патріарх Філарет підкреслив, що благодать Божу не бачать зовні, вона діє у серці, в душі. «Той, хто приходить до храму Київського Патріархату, молиться тут і отримує Господню ласку, той відчуває дію цієї благодаті і його ніхто не переконає, що в Київському Патріархаті, мовляв, благодаті нема. Цей же Дух, Який злинув на апостолів, допомагає і нам іти правильною дорогою, правильно розуміти Христове вчення. Той, хто йде цією дорогою, той прийде у нашу Небесну Батьківщину, до Царства Божого, у вічне блаженне життя».

Патріарх Філарет окроплює освяченою водою православних лучан. Світлина прот. Віталія СобкаОкрім того Патріарх висловив упевненість, що коли Бог дав Україні державну незалежність – Він доведе справу до кінця, даючи їй незалежність і церковну. «Прийде час, коли в Україні буде одна визнана Православна Церква. Ніякі політичні партії самі не об’єднають суспільство, вони лише вноситимуть боротьбу, а об’єднає суспільство єдина Церква. Нині дехто відзначає 15-річчя так званого Харківського собору, але цей собор розколов не тільки Церкву, а й усе українське суспільство. І нинішнє політичне протистояння є наслідком того зборища».

Уже після відправи, даючи інтерв’ю представникам місцевих ЗМІ, владика Філарет охарактеризував акт возз’єднання Російської Православної Церкви із Російською Православною Церквою Закордонною. Він, зокрема, сказав: «Те, що вісімдесят років незмінно називалося карловацьким розколом, нині Московська Патріархія називає не більше ніж розділенням, а священнослужителі, з якими не вільно було навіть спілкуватися, прийняті до єдиної РПЦ у сущому сані, всі ж їхні священнодії потягом усіх цих років тепер визнаються благодатними й канонічними. Це означає, що в основі розколу лежала політична причина (встановлення радянської влади, яку одна частина РПЦ визнала, а інша не визнала), і коли не стало її – не стало врешті-решт і розколу. Це станеться і з Українським Православ’ям: зникнуть політичні причини розколу – Українське Православ’я возз’єнається».

Після традиційного хресного ходу Патріархові подякували за приїзд голова облдержадміністрації В. Бондар і владика Михаїл, учні з Центру християнського виховання дітей і молоді проспівали многоліття, а тисячі й тисячі лучан радісно вітали первоієрарха.

На завершення візитації Його святість оглянув приміщення Замкового монастиря Різдва Христового у Луцьку.

28 травня 2007 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо