Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

На порозі Великого посту готуймося до очищення разом

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Світлина інформаційної служби єпархії

Духовенство луцького кафедрального собору Святої Трійці запрошує вірян взяти участь у Богослужінні з нагоди початку Великого посту. Вечірню з чином прощення звершуватимуть 22 лютого, в неділю, з 17 год. Її очолить митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Щорічно Великий піст відбувається в різний час, адже нерозривно пов’язаний із датою Великодня. Цьогоріч початок Великого посту припадає на 23 лютого (строго кажучи, на вечір 22-го). Після нього настає Страсний тиждень – останній із підготовчих до Христового Воскресіння.

Піст – це насамперед час покаяння, роздумів і молитви, отже очищення самого себе і допомоги ближнім своїм. Великий піст особливий тим, що допомагає християнам належно підготуватися до свята Пасхи. Упродовж нього дуже важливо поглибити свої стосунки з Богом і налагодити взаємини з людьми. Варто подумати про своє дозвілля, корисно буде читати духовну літературу, насамперед Біблію і твори святих отців. Це найкраща пора, щоб відмовитися від шкідливих звичок.

Згідно з церковним уставом, фактично чернечим, протягом Великого посту вірянам належить за змогою утримуватися від їжі тваринного походження. Хоча рибу дозволено на свята Благовіщення і Входу Господнього в Єрусалим. Перший тиждень Великого посту і Страсна седмиця – найбільш суворі в обмеженнях.

Церква радить звернутися до молитви преподобного Єфрема Сиріна: «Господи і Владико життя мого, дух лінивства, безнадійності, владолюбства і марнослів’я не дай мені. Дух же доброчесності, смиренномудрості, терпіння й любові даруй мені, рабу Твоєму. Так, Господи Царю, даруй мені бачити провини мої і і не осуджувати брата мого, бо Ти благословен єси навіки-віків. Амінь».

Ця великопісна молитва вкотре нагадує нам, що поститися потрібно перш за все духовно, адже саме помисли породжують дії. Очищення повинно бути гармонійним поєднанням духовної й тілесної сторін нашого земного буття.

22 лютого 2015 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо