Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

Богослови ВПБА взяли участь у дискусії про інтуїцію

«Інтуїція: шосте чуття чи вплив вищих сил?» – така тема заходу, проведеного 26 березня громадською організацією «Брейн стом» («Мозковий штурм»), до якого долучились викладачі духовної школи.

Як повідомляє сайт Vpba.org, проректор з навчальної роботи священик Василь Лозовицький та завідувач кафедри гуманітарних дисциплін Ігор Сацик були представниками богословського вишу.

Зокрема, у жвавих дискусіях вони розповіли, що з точки зору Церкви інтуїція може розглядатися як дар Божий – якщо людина проводить побожне життя. Тоді «сигнал згори» їй посилається для вбереження від спокус. Розглянули й інший аспект, протилежний, коли «шосте чуття» є впливом на людину злих духів і веде до загибелі душі. Наприклад, коли алкоголік на підсвідомому рівні постійно шукає спиртне чи наркозалежний – кошти на наркотики.

Вели мову й про вчення психологів, що підсвідомість і її прояви у вигляді інтуїції це набуте природне явище. На думку богословів, поняття «набуте природне явище» і «дар Божий» тотожні: оскільки Господь є Творцем світу, то промислительно впливає на всі Свої творіння.

Погляд, що інтуїтивні відчуття – прояв екстрасенсорних здібностей, представники академії засудили: подібні практики діють не з Божого благословення, бо Всевишній задумав, щоб від людини було приховано її майбутнє.

Дискутували богослови, психологи та члени об'єднання в приміщенні Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олени Пчілки.

02 квітня 2015 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо