Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

Телеглядачі й радіослухачі почули «простого» владику

9 травня 2015 р. Митрополит Луцький і Волинський Михаїл під час інтерв’ю. Кадр із відео облдержтелерадіокомпанії

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл дав інтерв’ю обласній державній телерадіокомпанії з нагоди свого дня народження.

Спілкуючись із журналістом протоієреєм Миколою Шутяком, архієрей розповів про свій життєвий шлях та ставлення до пекучих питань сьогодення.

Майбутній владика в юності не мріяв стати священнослужителем. Але не вступивши ні до музичного, ні до медичних навчальних закладів, пішов звичайним трудником у Почаївську лавру, а вже згодом – до семінарії.

Із Ленінградської семінарії його виключали за політичні погляди, але поновили, бо навчався добре. Залишатися служити в Росії, як чимало наших землячків, не побажав.

До 70-ї річниці Перемоги над нацизмом ветерани, що воювали у різних формуваннях, так і не примирилися між собою, а вже маємо нову війну. Як домогтися примирення українців – і в політиці, і в релігійному житті? Так, як і в сімейному, каже владика, коли подружжя не хоче, аби через учорашню сварку вони розлучились. Пробачити одне одному й забути вчорашню сварку!

А що робити з почуттям ненависті до загарбників? Чи, скажімо, з тією вульгарною пісенькою про Путіна? Християнам потрібно доростати до того, щоб бути вищими за негативні почуття, каже високопреосвященний.

Як маємо запобігти негативним проявам цієї війни «на гражданці»? Адже воїни повертаються зраненими не тільки тілесно, а й духовно. Насамперед, радить владика Михаїл, ми повинні показати, що наші вчорашні захисники на фронті – затребувані в тилу. Ніхто з них не має бути покинутий.

«Я не вірю в швидке закінчення цієї війни, і в швидке возз’єднання православних не вірю, – зізнався митрополит. – Тому, що ми внутрішньо до цього не готові: люди звикають до похоронів, до війни, і продовжують ходити в храми Московського Патріархату». Але якщо внутрішнє налаштування зміниться, то швидко припиниться і війна, і розкол Церкви за рік-два вилікується.

А ще владика покритикував журналістів: зосереджують увагу тільки на негативі, а доброго майже не пропагують. Це, відповідно, впливає на суспільство.

Бесіда митрополитом Михаїлом вийшла в телеефір 9 травня вдень із повтором увечері. Наступного дня, 10 травня, це спілкування у скороченому варіанті прозвучало й на обласному радіо. Повне відео можна переглянути на єпархіальному сайті.

14 травня 2015 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо