Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

Предстоятель Церкви провів день Святого Духа з волинянами (оновлено, додано фотосесію)

1 червня 2015 р. Патріарх Філарет очолює Божественну Літургію в луцькому кафедральному соборі Святої Трійці. Світлина інформаційної служби єпархії

1 червня Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет очолив храмовий празник луцького кафедрального собору Святої Трійці нашої єпархії.

За урочистою Відправою з Його Святістю служили: митрополит Луцький і Волинський Михаїл, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, єпископ Володимир-Волинський Матфей, канцлер протоієрей Микола Цап, ректор Волинської православної богословської академії (ВПБА) протоієрей Володимир Вакін, декани та інші священнослужителі єпархії. Співав архієрейський хор «Оранта» (керівник – заслужений діяч мистецтв України Василь Мойсіюк).

Під час Божественної Літургії Святійший промовив проповідь про дію благодаті Святого Духа нині, як і колись. Третя іпостась Господа перемінила заляканих і неграмотних апостолів на безстрашних глашатаїв істини різними мовами; Вона перемогла державне язичництво, а потім і численні єресі, а ще згодом – державний атеїзм; нині Святий Дух об’єднує український народ у боротьбі проти загарбника.

Серед численних мирян, які взяли участь у торжестві, були голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, голова облради Валентин Вітер, луцький міський голова Микола Романюк, інші представники місцевої влади.

Після хресного ходу навколо собору митрополит Михаїл і Володимир Гунчик подякували Його Святості за візит. Відтак процесія зі Святійшим рушила на Театральний майдан, до стенда героїв «Небесної сотні» та загиблих у Донбаській війні. Під спів «Вічная пам’ять» Патріарх окропив цей знак освяченою водою.

На завершення Богослужіння перед Управлінням єпархії учні Центру християнського виховання дітей і молоді (директор священик Андрій Ротченков) урочисто привітали Патріарха віншуванням і співом.

Святкову Відправу транслювало в прямому ефірі Волинське державне телебачення (з повтором о 19-й). Коментували викладач ВПБА Ігор Сацик і керівник єпархіального паломницького центру «Україна» Лариса Савчук.

Потому Первоієрарх зустрівся із журналістами. Ішлося, зокрема, про місце політики в Церкві, ставлення до ухиляння від служби у війську, наживи на війні, чому Господь попускає продовження війни, про стосунки вищого церковного й державного керівництва, зміни у ставленні до Київського Патріархату на Сході, напрямки церковного служіння тощо. Цікавим, зокрема, було питання про волинське походження князя Володимира Великого.

Перед від’їздом до Києва Святійший владика оглянув новий корпус ВПБА: домовий храм Усіх волинських святих, бібліотеку, аудиторії, житлові кімнати, а також недавно відкритий актовий зал. Про все це розповів йому отець ректор, продемонструвавши, зокрема, сучасні технологічні засоби, якими послуговуються в академії викладачі й студенти.

01 червня 2015 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо