Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

У єпархії пом'янули в’язнів, розстріляних у 1941 році

23 червня 2015 р. Поминання жертв Луцької тюрми, розстріляних органами НКВС в 1941 році. Світлина інформаційної служби єпархії

Священнослужителі й миряни взяли участь у богослужіннях та скорботних заходах із приводу чергової річниці розстрілів органами НКВС в’язнів на початку німецько-радянської війни.

У Луцьку хресну ходу до місця загибелі та заупокійну літію 23 червня очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

В архіпастирському слові високопреосвященний, нагадуючи події цього дня 1941 року, взагалі Другу світову війну та сучасну Донбаську, для неповторення такого в майбутньому порадив зробити висновок: «Пам’ятати – це перше, друге – цінувати життя, третє – навчитися шанувати себе і не бути байдужим, не йти на облудливі ідеї та облудливі заклики та вивчити глибинно свою історію». На завершення він закликав присутніх: «Стоячи тут, біля цього меморіального пантеону згаданих і незгаданих імен, скажемо самі собі: ми змінюємось, ми пам’ятаємо, ми бажаєм Україні кращої долі, ми будем захищати її суверенітет, ми знаєм, хто наші друзі, а хто наші вороги, і тверезо дивимось у щасливе наше майбутнє».

Із владикою за упокій убієнних молились: єпископ Володимир-Волинський Матфей, канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, декан кафедрального собору Святої Трійці протоієрей Микола Нецькар, ректор Волинської православної богословської академії протоієрей Володимир Вакін зі студентами, намісник Замкової обителі Архангелів ігумен Святополк (Канюка) з братією, інше духовенство – соборне та міське, голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, голова облради Валентин Вітер, міський голова Микола Романюк, громадськість.

На Вечірні у храмі Новомучеників ХХ століття Замкового монастиря (місці згаданих розстрілів) було вперше відслужено акафіст Пресвятій Богородиці перед житійною іконою новомучеників і сповідників, які в Україні й інших землях у ХХ ст. за Христа й православну віру постраждали. Службу очолив ієромонах Арсеній (Качан). Він та Олександра Тоцька – автори цього нового твору, який продовжує відродження в українській Церкві акафістів візантійського типу (написаних почасти ритмізованою прозою, почасти римованою поезією).

Дещо згодом у цій обителі відбувся культурологічний захід «Ніч у Луцькій тюрмі».

23 червня 2015 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо