Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

21 вересня волиняни святкуватимуть Різдво Пресвятої Богородиці

Ікона Різдва Пресвятої Богородиці

У храмах єпархії відбудуться урочисті Богослужіння. У луцькому кафедральному соборі Святої Трійці, зокрема, Божественна Літургія розпочнеться о 10.00. Як завжди, молитимуться за українських воїнів, за мир у нашій країні (тим більше, що тоді відзначається Всесвітній день миру).

Як зазначено в єпархіальному календарі, цього дня мають храмові свята парафії: у м. Рожище, селах Ружин, Новосілки, Руда Турійського деканату; Пустомити, Мерва, Пілгани Горохівського; Полонка, Воротнів, Буяні Луцького районного; Хобултова, Селисько Володимирського районного; Білин, Білашів, Мощена, Кричевичі Ковельського районного; Новий Загорів, Озютичі Локачинського; Дідичі, Хром’яків Ківерецького; Грушів Іваничівського.

200 років тому засновано храм Різдва Пресвятої Богородиці в с. Кричевичі та 20 років тому – в с. Мощена Ковельського районного благочиння, а в 1990 р. – в с. Озютичі Локачинського.

Освячення храмів Різдва Пресвятої Богородиці відбулося в с. Воротнів 230 літ тому (в 1785-му) та 15 (2000 р.) – у с. Полонка Луцького районного деканату.

У Євангелії записано мало подій із життя Богородиці. Тут нічого не сказано про Її народження, молоді літа, відхід із цього світу, не подано імен Її праведних батьків. Знаємо про це з традиції Церкви й апокрифів (книг, що розповідають про деякі події з життя Ісуса Христа чи Богородиці, про що не сказано у Євангелії). Головне джерело вісток про життя Пресвятої — апокрифічна книга, написана близько 170–180 року, що її називають Протоєвангелієм Якова. Звідси довідуємося про обставини різдва Діви Марії та хто був її батьками.

У галілейському містечку Назареті жило подружжя Йоаким і Анна, які дуже довго були бездітними. Одного разу Йоаким у велике свято приніс до Єрусалимського храму дари Господу. Але первосвященик не захотів їх прийняти через його бездітність (а діти в юдеїв вважалися благословенням Божим). Через це чоловік засмутився і пішов у пустелю. Дружина його, довідавшись, теж засумувала. Раптом їй з’явився ангел Господній і сказав: «Ти зачнеш і народиш Дочку, благословенну, вищу від усіх, ім’я Їй буде Марія». У той же час ангел з'явився в пустелі Йоакиму та сповістив, що в нього народиться Та, Яка буде радістю для всього світу.

Празник Різдва Божої Матері у Східній Церкві належить до давніх Богородичних, хоча не можна точно визначити, коли він з’явився. Він є одним із дванадцяти свят у році, завжди в числі. Традиційно вважається жіночим, оскільки жінку, матір ушановують як продовжувачку роду людського.

У народі це торжество має назву Другої Пречистої. Першу Пречисту ми відзначали на Успіння Пресвятої Богородиці, 28 серпня, а т. зв. Третя Пречиста – це свято Введення, 4 грудня. Про ці три «Пречисті» мовиться в народній приказці: «Перша Пречиста жито засіває, друга – дощем поливає, а третя – снігом покриває».

15 вересня 2015 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо