Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

У храмах Волині відзначили свято Воздвиження хреста Господнього

Ікона Воздвиження Хреста Господнього

Як зазначено в єпархіальному календарі, 395 років тому (1620 р.) у Луцьку відбулося освячення церкви Воздвиження хреста Господнього. Також цього дня храмові свята парафій: у Луцьку, Нововолинську; селах Вільхівка, Угринів Горохівського деканату; Одеради, Покащів Ківерецького; Нові Кошари Ковельського районного; Колона, Шельвів Локачинського; Боратин, Коршів Луцького районного; Руда Любомльського.

Воздвиження чесного і животворчого хреста Господнього є одним із дванадцяти свят у році, завжди в числі. Саме слово «воздвиження» означає «підняття», у духовному розумінні – урочисте прославлення хреста Господнього.

Ця знаменна подія відбулася за часів імператора Константина Великого, який оголосив віру Христову державною релігією Римської імперії. За допомогою Божою він отримав перемогу в трьох війнах, побачивши на небі Боже знамення – хрест. Гаряче бажаючи відшукати того хреста, на котрому був розіп'ятий Ісус Христос, імператор направив до Єрусалима свою матір – благочестиву царицю Єлену.

Римські язичники намагалися повністю знищити спогади про священні місця, де постраждав і воскрес Спаситель. Імператор Адріан наказав на місці Голгофи та гробу Господнього поставити капище язичницької богині Венери і статую Юпітера. Цариці Єлені вказали на одного старого єврея на ім'я Юда, який повідомив, що хрест заритий під капищем Венери. (Про Юду передання повідомляє, що той згодом прийняв християнство з ім'ям Киріак і став єпископом Єрусалима).

Незабаром були виявлені гріб Господній і неподалік від нього три хрести, чотири цвяхи та дощечка з написом «Ісус Назарянин, Цар юдейський». У той час ішла похоронна процесія. Щоб дізнатися, на котрому з трьох хрестів був розіп'ятий Спаситель, єрусалимський патріарх Макарій по черзі став підносити їх до покійника. Від двох хрестів не відбулося ніякого чуда, коли ж поклали третій, то померлий ожив. Так усі переконалися, що знайдено животворчий хрест Господній. Віряни попросили святителя Макарія підняти, тобто воздвигнути хреста, щоб усі могли, хоч би здалеку, благоговійно споглядати його.

Після віднайдення цієї реліквії (326 рік) у різних місцях почали будувати Воздвиженські церкви. Один із них заснувала сама Єлена, але не дожила до освячення храму, яке відбулося 26 вересня 335 року. На 27 вересня встановлено торжество Воздвиження чесного і животворчого хреста.

Богослужіння цього свята вирізняється урочистістю: напередодні служиться Вечірня з читанням паремій (уривків Старого Завіту); Утреня – за святковим чином («на амвоні»); після великого славослів'я відбувається чин воздвиження хреста, яке здійснює архієрей.

Празник нагадує нам Христове розп'яття та смерть, тому від давніх часів у цей день християни дотримуються строгого посту.

27 вересня 2015 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо