Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

Яка різниця між викладанням християнської етики в церкві і школі?

25 вересня 2015 р. У студії телепередачі «Що каже священик». Кадр із відео інформаційної служби єпархії

Чим відрізняється вивчення основ християнської етики в загальноосвітніх навчальних закладах і Закону Божого в недільних школах – цю тему для глядачів розкрили директор Центру християнського виховання дітей та молоді в Луцьку священик Андрій Ротченков, методист управління освіти міськради Ірина Савчук, викладач християнської етики навчально-реабілітаційного центру с. Крупа Луцького району Віталій Ткачук під час чергової єпархіальної телепередачі «Що каже священик».

За словами о. Андрія, чимало парафій мають недільні школи, де ширше вивчається Закон Божий, пояснення до Євангелія, правила поведінки в храмі тощо. А в загальноосвітніх школах вчителі не торкаються питань конфесійних. Шкільну програму погоджено у Всеукраїнській раді Церков.

З точки зору Церкви – то найважливіший предмет у школі, який виховує духовно, охоплює 10 заповідей Божих зі Старого Завіту та основні засади Нового Завіту. Викладач Віталій Ткачук навів приклад із власного досвіду: після революційних подій в Україні учні почали більше цікавитися цим предметом та глибше розуміти моральні чесноти.

Гості студії зійшлися на думці, що у школах мають навчати дітей світські педагоги з належною підготовкою, оскільки вони оминають тему приналежності до конкретної Церкви. Звичайно, й священнослужитель може бути за освітою педагогом і коли пройде відповідні курси – викладати міжконфесійно.

За статистикою, на Волині минулого навчального року основи християнської етики відвідували 60 % учнів.

«Що каже священик» – спільний проект єпархіальної телестудії «Собор» (головний редактор Андрій Гнатюк) і Волинської обласної державної телерадіокомпанії. Ведуча передачі – Світлана Павлова.

30 вересня 2015 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо