Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

Обласна рада підтримала резолюцію наукової конференції, проведеної ВПБА

Пропозиції богословів і світських учених, спрямовані на руйнування імперських амбіцій Росії та Московського Патріархату, схвалив найвищий представницький орган Волинського краю.

Резолюцію (увесь її текст – ось тут) прийняли учасники міжнародної науково-практичної конференції на тему: «Християнська традиція Київської Русі». Захід, присвячений 1000-літтю упокоєння рівноапостольного великого князя Володимира, відбувся у Волинській православній богословській академії 19 травня цього року.

Беручи до уваги новітні наукові дослідження історії держави і Церкви в Україні, у документі, зокрема, відкидаються претензії РПЦ іменувати себе Матір’ю-Церквою для православної України. «Українська Православна Церква Київського Патріархату є законною правонаступницею Київської митрополії – Давньоруської Церкви, що була Матір’ю-Церквою для всієї Київської Русі і для північно-руських земель, включно з московськими».

Автори резолюції, звертаючи увагу на «численні псевдонаукові спроби проросійських ідеологів привласнити собі славне минуле нашого народу», вважають святим обов’язком ствердити його приналежність саме Україні: «Ставимо необхідним завданням для сучасників і прийдешніх поколінь зберегти історичну назву та духовну спадщину Русі за нашою Батьківщиною і пропонуємо відобразити його в назві нашої держави – Русь-Україна».

Повернути історичну назву запропоновано й місту Володимир, яке було назване іменем князя Володимира-Хрестителя. Російські імперські ідеологи додали до його назви слово «Волинський», щоб відрізнити від міста Володимир на Клязьмі, названого на честь Володимира Мономаха, применшивши значення міста Володимира на Волині.

Також, резолюція містить звернення до Міністерства юстиції: «Зареєстрована на території України релігійна організація „Українська Православна Церква“ – вона ж УПЦ – є насправді Російською Православною Церквою в Україні. Привласнення цією структурою назви „Українська“ є фальсифікацією, що носить загрозу національній безпеці.

Проект рішення облради про підтримку резолюції подав її депутат протоієрей Віталій Собко, голова інформаційно-видавничого центру єпархії. Раніше документ схвалила постійна комісія облради з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму.

Крім цього, головний орган місцевого самоврядування в області рекомендує Володимир-Волинським міській та районній радам розглянути питання щодо перейменування м. Володимир-Волинський у Володимир, а Володимир-Волинський район – у Володимирський.

Голові облради доручено забезпечити направлення цього рішення Президенту України Петрові Порошенку, Прем’єр-міністру України Арсенієві Яценюку, Голові Верховної Ради України Володимирові Гройсману, Патріархові Київському і всієї Руси-України Філарету, митрополитові Київському і всієї України Онуфрію, митрополитові Луцькому і Волинському Михаїлу, митрополитові Волинському і Луцькому Нифонту, єпископові Володимир-Волинському і Ковельському Володимиру.

01 жовтня 2015 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо