Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

«Покрий нас від усякого зла чесним Твоїм омофором»

Ікона Покрова Пресвятої Богородиці

Сьогодні Православна Церква відзначає свято Покрови Пресвятої Богородиці. У храмах єпархії проходять урочисті Богослужіння. Зокрема, у кафедральному соборі Святої Трійці Відправу очолює митрополит Луцький і Волинський Михаїл, у ківерецькому Покровському соборі – єпископ Володимир-Волинський Матфей.

Єпархіальний календар повідомляє, що цього дня мають престольні празники парафії: в Луцьку, Ковелі, Нововолинську, Ківерцях, селищі Головно, селах Почапи Любомльського деканату; Журавлине Старовижівського; Зелена, Поворськ Ковельського районного; Кропивщина Іваничівського; Крупа, Лаврів, Маяки (Княгинінок), Михайлівка, Хорохорин Луцького районного; Ласків, Овадно, П’ятидні, Фалемичі Володимирського районного; Маковичі, Миляновичі, Торговище Турійського; Перемиль Горохівського; Привітне Локачинського.

На Покрову 20 років тому (в 1995-му) освятили церкву на честь цього свята в с. Зелена Ковельського районного деканату, а п’ять (2010 р.) – скит Святого Духа чоловічого монастиря Святителя Миколая Чудотворця в с. Жидичин на Ківереччині.

Історія торжества бере початок з 910 року. Його назва пов'язана з частиною одягу Пресвятої Богородиці – головного покривала, або мафорію, який став називатися «омофором». У ті часи, за імператора Лева VI Мудрого та Патріарха Макарія, Візантійська імперія вела війну з мусульманами (у ряді джерел – із племенами русичів), і Константинополю загрожувала небезпека.

У Влахернському храмі, де зберігалися риза Матері Божої, Її пояс і головний убір, святий Андрій, Христа ради юродивий, та його учень Єпифаній о четвертій годині ночі побачили, що йде по повітрі Цариця Небесна. Її супроводжували святі Йоан Хреститель та Йоан Богослов. Божа Мати підходить до престолу, довго молиться. Потім знімає зі Своєї голови покров-омофор і широко простирає над народом у церкві. Андрій спостерігав за дивним видінням, потім запитав свого учня: «Чи бачиш, брате, Царицю, Яка молиться за весь світ?» Єпифаній відповів: «Бачу, отче, і жахаюся». Вони зрозуміли, що Пресвята Богомати прийшла, аби спасти місто. Подія блискавкою розноситься всюди – і вороги відступають.

Через 250 років Православна Церква цього дня встановила свято Покрови Пресвятої Богородиці і Приснодіви Марії (не належить до 12 великих).

Запорізькі козаки мали на Січі церкву Покрови Пресвятої Богородиці з Її іконою. Вибираючись у похід на ворога, проводили молебень перед нею. Це свято – одне з найбільш шанованих в Україні, має ще народну назву Третя Пречиста.

У 2015 році ми будемо відзначати свято Покрови і як нове державне – День захисника України.

14 жовтня 2015 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо