Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

У Луцьку відзначили Собор волинських святих та актовий день ВПБА

23 жовтня 2015 р. Біля кафедрального собору Святої Трійці у Луцьку після Божественної Літургії. Світлина інформаційної служби єпархії

З нагоди празника шість архієреїв правили в кафедральному соборі Святої Трійці. Відбулися посвята першокурсників Волинської православної богословської академії у студенти, урочистість в актовому залі духовної школи. 

22 жовтня ввечері у домовій церкві Всіх волинських святих ВПБА відслужено Всенічну, а зранку 23-го – Божественну Літургію і подячний молебень у Троїцькому соборі. Очолив Богослужіння митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський Антоній. Із ним молилися: митрополит Луцький і Волинський Михаїл, архієпископи Чернівецький і Кіцманський Онуфрій, Тернопільський, Кременецький і Бучацький Нестор, єпископи Одеський і Балтський Марк та Володимир-Волинський Матфей, канцлер нашої єпархії протоієрей Микола Цап, ректор ВПБА протоієрей Володимир Вакін, ректор Львівської православної богословської академії протоієрей Ярослав Ощудляк, ректор Рівненської духовної семінарії протоієрей Віталій Лотоцький, проректор Дніпропетровської духовної семінарії Василь Бабій, декан богословського факультету Київської православної богословської академії Олександр Мирончук, викладач богословського відділення філософсько-теологічного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича протоієрей Микола Симчич та інше духовенство. Співали хори ВПБА під керівництвом Валентини Маласпіни й Василя Кравчука.

Після молебню владика Михаїл окропив першокурсників свяченою водою, освятив їхні підрясники, після чого вони прийняли присягу, одержали студентські квитки й залікові книжки.

Торжество продовжилося в актовому залі вишу. Отець ректор розповів про досягнення, співпрацю з іншими навчальними закладами, паломництва, видані книги викладачів та студентів. Наголосив, що майбутні душпастирі, зважаючи на нинішню ситуацію в державі, освоюють під час навчання медичні та капеланські навички.

Далі учасники свята переглянули мультимедійну презентацію про оновлену волинську духовну школу.

Із вітальним словом від єпископату виступив митрополит Антоній. Він зазначив, що духовні заклади слід піднімати на високий науковий рівень. І пастирі, за його словами, мають виступати духовними науковцями, які повинні доводити найвищий ступінь своїх знань.

До привітань також долучилися представники інших навчальних закладів, які подарували ікони та праці дослідників. Продовжило урочистість представлення третього номера наукового журналу «Волинський благовісник».

Владика Михаїл вручив благословенні грамоти окремим викладачам та митрополичі гранти на оплату навчання найкращим студентам ВПБА. Від високопреосвященного та головного лікаря Центру хірургії ока ім. Професора Загурського Тетяни Єремеєвої педагоги отримали премії. Івану Корсакові, письменнику та журналістові, з благословіння Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета вручено медаль «За жертовність і любов до України».

Наостанок до учасників свята звернувся керуючий Волинською єпархією. Він зазначив, що сучасне суспільство потребує не тільки священиків на парафіях, а й у навчальних, медичних, військових закладах. За словами владики, панотець має бути живим прикладом для оточуючих та провідником нації. Митрополит Михаїл звернувся до присутніх батьків, за підтримки яких «усім разом вдасться виліпити достойних пастирів Церкви Христової».

Завершився актовий день ВПБА концертом хорових колективів цього духовного вишу.


23 жовтня 2015 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо