Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ХРЕСТОВОЗДВИЖЕНСЬКОМУ БРАТСТВУ – 390 РОКІВ

5 листопада 2007 р.

Луцьке Хрестовоздвиженське братствоСаме стільки літ відділяє нас од того часу як польський король Сигізмунд видав указ, що дозволяв діяльність православного братства у Луцьку. І хоча він скасував цей документ за два роки, зупинити процес не вдалося. То була вкрай тяжка доба в історії вітчизняного Православ’я: унаслідок Берестейської унії та Андрусівського миру польська влада і Католицька Церква взяли жорсткий курс на цілковите знищення українського Благочестя. Наша Церква перебувала на межі повної ліквідації. Слідом за цим повинна була настати і повна полонізація цієї частини Русі-України.

Украй загрозливе становище вдалося переламати православним братствам: у Києві воно виникло 1615 року, у Луцьку – 1617-го (хоча є непрямі дані, що це сталося раніше), надалі і в інших містах. Братства, зокрема луцьке, створювали школи з навчанням церковнослов’янською та українською мовами, опікувалися шпиталями, відбудовували храми, засновували друкарні тощо. До речі, наступного року відзначатимемо 380-ліття першої кириличної книги, надрукованої в Луцьку, – «Лямент», і видано її було саме Братством. Так титанічнми стараннями братств окатоличення й полонізація на деякий час відступили. У різні часи Луцьке православне братство кілька разів поновлювало свою діяльність.

Першими луцькими братчиками стали ігумен Чернчицького монастиря Герасим (Микулич), фундатор Братства князь Юрій Пузина та інші передові люди тієї епохи. Надалі у складі Братства були гетьман Конашевич-Сагайдачний, матір гетьмана Івана Мазепи, батько Лесі Українки Петро Косач та ще не один десяток благочестивих патріотів.

Стараннями братчиків було збудовано Хрестовоздвиженський храм і будинок Братства, де розміщувалися школа, а також шпиталь, друкарня. І якщо факсимільне видання «Ляменту» вдається виготовити коштами братчиків та порівняно невеликого кола інших небайдужих осіб, то занепалий архітектурний комплекс потребує дуже значних реставраційних робіт, а значить і коштів.

Отже, 8–11 листопада відзначаємо 390-річчя створення луцького Хрестовоздвиженського братства.

 

Розпорядок святкування

8 листопада – початок безстрокової акції «Відроджуймо історичні святині», мета якої – збір коштів на реставрацію храму Воздвиження Хреста Господнього та будинку братської школи.
Реквізити. Одержувач: Братська Хрестовоздвиженська релігійна громада, р/р 26006070076102, Укрсоцбанк, МФО 303019, код 21734901. Призначення платежу: добровільні пожертви на відновлення храму.

8 листопада, о 17.00 – благодійний вечір «Відроджуймо історичні святині» та відкриття виставки архівних матеріалів з історії Луцького братства та Хрестовоздвиженської церкви (народний дім «Просвіта»).

9 листопада, об 11.00 – наукова конференція, присвячена ювілею (зал засідань міської ради).

11 листопада, о 10.00 – архієрейська Божественна Літургія з молитвою за тих, хто жертвує на відновлення храму (Воздвиженська церква).

05 листопада 2007 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо