Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

«І ВСЕ У ХРИСТІ БРАТСТВО НАШЕ...»

13 листопада 2007 р.

Хрестовоздвиженський храм у Луцьку. Світлина Володимира МолявчикаВолинське крайове братство Святого апостола Андрія Первозваного та вся місцева спільнота православних християн днями відзначила 390-річчя з часу постання у Луцьку Хрестовоздвиженського православного братства. Його поява 1617 року знаменувала початок організованого спротиву православного українства нашого краю – священнослужителів, шляхти, міщан, селян, – шаленому тискові Католицької Церкви та Речі Посполитої, які мали на меті остаточне знищення Православ’я на Правобережжі та подальшу полонізацію Русі-України. Титанічними стараннями братств окатоличення й полонізація на деякий час одступили. Так, Луцьке братство заснувало школу, де викладання велось українською і церковнослов’янською, шпиталь, провадило видавничу діяльність, звело братський дім і величний храм Воздвиження Хреста Господнього. У наступні століття воно кілька разів поновлювало діяльність, востаннє – з 1990 року.

До наших днів архітектурний комплекс Братства дійшов у значно зміненому вигляді, він потребує тривалої й дорогої реставрації. Тому з благословення єпископа Луцького і Волинського Михаїла святкування цієї дати мало на меті залучення якомога ширших кіл православних вірян до справи відродження святині (владика назвав її «нашою десятинною»). Про це наголошувалось на прес-конференції 5 листопада, що відбулась у Хрестовоздвиженській церкві, цьому були присвячені благодійний вечір «Відроджуймо історичні святині» і виставка архівних матеріалів у луцькому народному домі «Просвіта» (8 листопада), за жертводавців молилися 11 листопада на архієрейській Літургії в цьому знаменитому храмі. Окрім того, під час святкування проведено історико-краєзнавчу всеукраїнську наукову конференцію «Минуле і сучасне Волині та Полісся. Луцька міська громада: історія, традиції, люди» (9 листопада).

«Ми сьогодні єднаємо покоління, – сказав преосвященний на проповіді під час Божої Служби.– Ми пов’язані невидимою ниттю з нашими славними попередниками, знаменитими меценатами Православної Церкви та всіма благочестивими тієї епохи. Від нас, православних, незалежно від статків, залежить, якою буде Україна». А настоятель Хрестовоздвиженської громади священик Василь Клочак продовжив: «Через десять років, коли відзначатимемо 400-ліття Братства, його архітектурний комплекс мав би стояти у всій своїй давній величі й красі».

Протягом цих святкувань було зібрано понад 10 тисяч гривень. Для охочих приєднатися до цієї безстрокової акції повідомляємо банківські реквізити. Одержувач: Братська Хрестовоздвиженська релігійна громада, р/р 26006070076102, Укрсоцбанк, МФО 303019, код 21734901. Призначення платежу: добровільні пожертви на відновлення храму.

13 листопада 2007 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо